1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Flicka påkörd av lastbilschaufför – fick brott på halskotor

En man i 60-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för vållande till kroppsskada efter att ha kört på en flicka på cykel.

Händelsen utspelade sig i september 2019 i Kalmar. En lastbilschaufför skulle svänga från Franska vägen in till ett parkeringsområde vid en möbelbutik. När han korsade en cykelbana körde han på en flicka på cykel.

I förhör berättar flickan att hon haft bråttom på morgonen. Hon hade sett lastbilen i ögonvrån på sin vänstra sida när hon cyklade på cykelbanan men att allt hade gått snabbt och att det plötsligt smällt till. Hon hamnade framför lastbilen och drogs under den.

I samband med olyckan fick flickan brott på två halskotor och de fyra översta bröstkotorna samt höger skulderblad. Hon fick ligga heltid på sjukhus i tre veckor efter olyckan. Tingsrätten konstaterar att skadorna flickan fick inte var ringa.

Lastbilschauffören berättar i förhör att det var ganska mycket folk i rörelse och att han i sin högra backspegel inte haft någon ”koll” på att det kom en cyklist. Eftersom han inte sett flickan innan han börjat svänga eller när han gjorde högersvängen så undrade han vad som hade hänt när ett vittne kom springande.

Han säger att eftersom han inte såg någon i högerspegeln stannade han inte lastbilen för att titta, utan fullföljde svängen. Han säger att flickan måste ha kommit i en ”död vinkel”.

Tingsrätten konstaterar att lastbilschauffören uppgett sig ha kontrollerat i sin backspegel att det inte fanns något hinder på cykelbanan. Den uppgiften ifrågasätts inte, men eftersom han inte stannade lastbilen och kontrollerade att ingen korsade cykelvägen innan han passerade cykelbanan anser tingsrätten att han varit oaktsam.

Tingsrätten dömer därmed lastbilschauffören till dagsböter på totalt 15 000 kronor för vållande till kroppsskada.