Flygbolaget BRA ansöker om företagsrekonstruktion
Bolaget skriver i ett pressmeddelande att man måste agera nu för att säkra långsiktig finansiell stabilitet.
”Målet med den legala processen är att, vid sidan av ett antal förbättringsåtgärder, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb, bevara den viktiga flyginfrastrukturen och tillgängligheten i Sverige samt att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för BRA”, skriver bolaget.
Bolaget pekar på en rad faktorer som gör att man försatt sig i en svår situation. Pandemin innebar stora prövningar, lågkonjunkturen, ökade kostnader för flygplatsavgifter och räntor. Samtidigt påverkas man av den svaga svenska kronan och att man under sommaren drabbats av förseningar av flygleveranser på grund av global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar som resulterat i stora engångskostnader.
– Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt. Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranschen till fossilfritt så snabbt det är möjligt, säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA.
Man genomgick även en företagsrekonstruktion under pandemin.
– Dagens situation är en helt annan än den som rådde under pandemin då resandet, i stort sett, var obefintligt. Den här gången kommer vi att fortsätta vår verksamhet som vanligt och kunderna kommer inte att påverkas. Samtidigt behöver vi agera nu och genom ett antal åtgärder kommer vi att skapa långsiktiga förutsättningar för att driva och utveckla ett hållbart modernt flygbolag. Jag ser med tillförsikt på framtiden och möjligheterna för BRA, säger Ulrika Matsgård, vd BRA.
Årligen reser drygt en miljon resenärer med BRA och bolaget har omkring 500 anställda. Enligt bolaget ska ägarna vara villiga att tillföra nytt kapital och överväger att bredda ägandet.