Annons

Fönstertittare ofredade kvinna – blev tagen på bar gärning av pappan

En rädd kvinna ringde sin pappa om en fönstertittare. En kvart senare hörde hon pappan skrika ”din jävel” utanför bostaden. Nu döms en man i 35-årsåldern för ofredande.
Publicerad 2 februari 2023
Genrebild.Foto: Mostphotos

En kvinna som bor i Kalmar fick höra från sin granne och hyresvärd att en man hade stått utanför hennes lägenhet mitt i natten i mars 2022.

Kvinnan flyttade då hem till sin pojkvän under en tid men provade att flytta tillbaka till sin egen lägenhet i april igen. Två dagar efter att hon flyttat hem fick hon ett sms vid 23-tiden om att mannen stod utanför bostaden igen. Kvinnan och hennes pojkvän blev rädda och drog ner gardinerna, efter en stund lyckades de somna.

Annons

Plötsligt vaknade de upp av att någon knackade på sovrumsfönstret och en gång på badrumsfönstret. De försökte ringa polis men hamnade i telefonkö, då ringde de kvinnans pappa och berättade om att någon var utanför lägenheten.

Pappan skyndade sig till platsen och en kvart senare hörde kvinnan sin pappa skrika ”din jävel” utomhus och ytterligare ett skrik från en annan person. Pojkvännen sprang ut och hjälpte till att springa ifatt och brotta ner mannen. Därefter ringde de polis.

Mannen säger i förhör att han var på besök hos sina föräldrar och promenerade i området. Han gör det ofta på kvällarna för att tänka. Vid tillfället blev han kissnödig och ställde sig för att kissa och då kom plötsligt en bil med en okänd man som sprang mot honom. Han försökte springa iväg men då kom en annan man och höll fast honom. Han har inte knackat på eller tittat in genom några fönster.

Vittnet som smsade kvinnan om den fönstertittande mannen har sett honom där flera gånger. Han berättar att mannen tidigare hämtat lecablock och ställt sig på för att kunna titta in i sovrummet. Han tänkte att det var samma man för det var samma kroppsform och klädsel.

Tingsrätten anser att kvinnan har berättat om sina upplevelser på ett trovärdigt och tillförlitligt sätt och att hon uppfattade att personen knackat minst en gång på vardera sovrums- respektive badrumsfönstret. Även pojkvännen har uppfattat detta. Vittnets iakttagelser och signalement av mannen talar starkt för att det är den åtalade mannen som observerades. Det var även han som en kortare tid efter knackningarna greps i anslutning till bostaden. Tingsrätten bedömer att det är praktiskt taget uteslutet att det skulle kunna finnas en alternativ gärningsman. Mannens uppgifter anses vara vaga och icke trovärdiga.

Mannen döms därför för ofredande. Påföljden blir 60 dagsböter om 260 kronor, totalt 15 600 kronor. Han ska även betala 1 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons