KALMAR I RÖRELSE

”För att bli en bra triathlet måste du älska att träna”

Innan 1994 hade Kalmar knappt hört talas om triathlon. Idag, vet hela IM-världen vad ”att göra en Kalmar” innebär. Denna veckan skulle ha varit Ironmanveckan, men i år får deltagarna tyvärr inte genomföra det de har tränat för i minst ett år. Istället får de fortsätta träna och ta sikte på 2021 års Ironman, vilket också ger nya möjligheter för alla oss som inte börjat träna än!
Publicerad 12 augusti 2020
Jonas Carlander.
Jonas Carlander.Foto: Linus Sandvide

Triathlon handlar till stor del om att göra det till synes omöjliga möjligt. Det handlar om att flytta gränser, att träna uthållighet och att kombinera grenarna simning, cykling och löpning direkt efter varandra. Det handlar också till stor del om träning.

– För att bli en bra triathlet måste du älska att träna. Träningen är 95 procent av den tid du lägger ner och tävlingen är resterande 5 procent, konstaterar Jonas Carlander som själv har genomfört 10 Ironman, varav nio i Kalmar (tre som Järnmannen) och en i Österrike.

I Kalmar har vi lärt känna triathlon genom Järnmannen som startade 1994 som 17 år senare, 2012, döptes om till Ironman. Kalmartävlingen har sedan dess skaffat sig en given roll på IM-kartan.

– Nu säger man att man gör en Kalmar, inte att man gör en Ironman, konstaterar Jonas Carlander och lyfter fram det lokala triathletproffset Thomas Gustafsson som den främsta drivkraften bakom tävlingens framgångar i Kalmar.

Men i år, 2020, fick IM Kalmar och flera andra tävlingar såsom IM Jönköping, Kalmar Mini Tri, Kalmar Swimrun och liknande evenemang ställas in med anledning av corona-pandemin.

– Jag tävlar ingenting nu, det är helt tomt i kalendern. Tanken var att min första tävling för året skulle bli IM Texas i slutet april, men hela corona-situationen blossade upp en månad innan så det blev inte av, berättar ett av landets främsta triathletproffs Patrik Nilsson som har vunnit Ironman hela fem gånger.

Patrik Nilsson.
Patrik Nilsson.Foto: Linus Sandvide

Går det att plocka fram din största IM-upplevelse?

– Första IM-vinsten är alltid speciell, den nådde jag 2014. IM Kalmar 2015 är en annan självklar upplevelse, att vinna i Sverige och Kalmar var jättehäftigt. När jag kom 2:a på IM Frankfurt, Europamästerskapet var också stort liksom Hawaii som egentligen är ett rätt tråkigt lopp längs en motorväg, men ett stort lopp i och med att det var där Ironman föddes.

Även om IM Kalmar verkligen har blivit en publiksport som fyller såväl stad som landsbygd med publik, så är sporten i sig en ensamsport där du som utövare spenderar åtskilliga timmar med träning i ensamhet.

– Normalt tränar jag 30-40 timmar i veckan och nu ligger jag på runt 20-25 timmar. Det gör att jag får mer tid mellan passen och jag hinner inte bli lika trött mentalt, förklarar Patrik Nilsson som de senaste månaderna dragit ned på träningsmängden.

Hur håller du motivationen uppe när det inte är några tävlingar?


– För att vara helt ärlig så tycker jag det är kul att träna och jag har startat upp med en ny tränare för ett halvår sen. Vi har kört en del korta, hårdare pass för att få upp mer fart och en högre tröskel så jag har lyckats hålla motivationen.

Vad krävs för att bli en vinnare i ett Ironman-lopp?


– Alla kan genomföra ett Ironman och vara en vinnare på sitt sätt, men det tar mer eller mindre lång tid att genomföra det. Men för att vinna ett IM-lopp ska du nog ha någon typ av talang och tycka det är kul att träna. Tycker du inte det är kul med träning så blir det lite drygt att lägga 30 timmar i veckan.

– Självklart ska du också ha möjlighet att simma, cykla och löpa helt ok bra. Jag kanske kan springa en mara på 2 timmar och 30 minuter, men jag kommer inte vinna OS-guld på det. Men kan jag hålla samma nivå i simning och cykling så kommer jag långt i triathlon, då kan du vara medioker i alla tre grenar, peppar Patrik Nilsson vidare.

Kommer du stå på startlinjen i Kalmar 2021?


– Det är absolut möjligt. Tanken var att jag skulle köra Kalmar 2020, men så blev det ju avlyst också. Kalmar har ju alltid varit en folkfest så det hoppas jag få uppleva nästa år igen!

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.