Annons

Fordonshinder ska säkra stadskärnan från terrorattacker

Nya höj- och sänkbara fordonshinder ska installeras runt om på Kvarnholmen. Det är en del i det nationella initiativet att säkra stadskärnor från potentiella terrorattacker. De höj- och sänkbara hindren ska kompletteras med fasta hinder för att skapa ett tillräckligt skydd.
Publicerad 24 april 2022
Robert Dahlström och Anton Johansson, Kalmar kommun vid Västra Vallgatan, den första av sex platser som ska få höj- och sänkbara fordonshinder. Foto: Kalmar Kommun
Robert Dahlström och Anton Johansson, Kalmar kommun vid Västra Vallgatan, den första av sex platser som ska få höj- och sänkbara fordonshinder. Foto: Kalmar Kommun

Har räddningstjänsten behov av att ta sig in på en gata med pollare sänks de via kommunens Trygghets- och larmcentral. Hindren är utrustade med en slinga i marken som känner av om något fordon eller cykel befinner sig i närheten och signalerar med ljussignaler innan de åker upp och ner.

Innan midsommar ska pollare placeras ut på sex platser på Kvarnholmen. Först ut blir Västra Vallgatan, följt av Larmgatan (Strykjärnet), Norra Långgatan/Västra Sjögatan, Olof Palmes gata, Storgatan/Västra Sjögatan och Kaggensgatan/Fiskaregatan.

Annons

– Trots förbuden uppmärksammas det väldigt ofta att motorfordon i form av varuleveranser eller privatbilar ändå kör in på gatorna på tider då det inte är tillåtet. Det skapar en otrygg situation för alla de som besöker Kvarnholmen till fots, säger Robert Dahlström, mobilitetschef vid Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

För att placera ut pollarna grävs ett cirka två meter djupt hål i gatan där pollarna ska stå. Efter att de programmerats är de klara att användas.

Pollarna placeras också ut för att skapa en attraktiv och trygg stadskärna. För ökad trivsel och tillgänglighet råder förbud mot motortrafik på Kvarnholmens gågator vissa tider såväl dag- som nattetid. Med hjälp av pollarna kan trafiken dessutom styras vid olika evenemang.

– Näringslivet vill att matgäster ska få njuta av uteserveringar utan att störas av buller, tomgångskörning och trängsel av fordon, barnfamiljer vill kunna låta barnen springa fritt och besökare vill ha möjligheten till att strosa eller vistas på dessa gator utan att behöva bry sig om trafiken. Det här är centralt för att kunna skapa en attraktiv stadskärna. När vi lovar en trygg miljö för våra oskyddade trafikanter måste det hållas i så stor utsträckning som möjligt, säger Robert Dahlström i pressmeddelandet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons