Föreningen Kalmar Nyckel startar i Kalmar: ”Sprida historien”

Den amerikanska föreningen ”The Kalmar Nyckel Foundation” har startat en systerförening i Kalmar.
Publicerad 18 september 2021
Åke Fagelberg är själv seglare och är fascinerad över historien om Kalmar Nyckel.
Åke Fagelberg är själv seglare och är fascinerad över historien om Kalmar Nyckel.Foto: Pressbild

Skeppet Kalmar Nyckel byggdes i Holland runt år 1625 och var i svensk ägo år 1628. Skeppet fraktade svenska kolonister till Nya Sverige, numera Wilmington, Delaware, i USA.

1989 startades organisationen ”The Kalmar Nyckel Foundation” i den amerikanska staden. Syftet med föreningen är att sprida historien och kunskapen om Kalmar Nyckel. Nu har även en svensk systerförening startats i Kalmar med Åke Fagelberg som ordförande.

– Sverige har rent allmänt väldigt lite kunskap kring bakgrunden om Kalmar Nyckel. Vår uppgift blir helt enkelt att sprida den här intressanta historien i Sverige med bas i Kalmar, säger Åke Fagelberg.

Åke Fagelberg blev också invald i styrelsen för den amerikanska organisationen; Kalmar Nyckel Foundation Board i Wilington.

Foto: Pressbild

I den amerikanska staden är intresset för skeppet stort. Organisationen byggde 1997 en exakt kopia av skeppet i syfte att erbjuda både ett äventyr och utbildning om skeppets historia. Omkring 30 000 personer seglar med skeppet varje år.

– Jag seglade henne för två år sedan, det var fascinerande. Vårt långsiktiga mål är att kunna organisera resor till Wilmington för folk som är intresserade och vill segla skeppet.

Den närmsta tiden kommer föreningen att samla medlemmar och sprida nyheten om att föreningen finns.

– Sedan ska vi anordna lite aktiviteter. Vi har bland annat pratat om att försöka få till en utställning på Kalmar slott nästa vår eller sommar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.