Annons

Föreningen söker nya Ölandsguider: ”En förnyelse måste ske”

Ölandsguiderna är en förening som har 15 aktiva guider i sitt stall. Nu startar föreningen en utbildning för att bli Ölandsguide och förhoppningen är att växa med yngre förmågor.
– Eftersom åren går måste en förnyelse ske, säger Ann-Charlotte Garhammar på Ölandsguiderna.
Publicerad 25 oktober 2023
Ann-Charlotte Garhammar och Eva Åkerstedt jobbar som Ölandsguider.
Ann-Charlotte Garhammar och Eva Åkerstedt jobbar som Ölandsguider.Foto: Privata

I föreningen Ölandsguiderna ingår en löst sammansättning av guider där alla är egna företagare. Föreningen föddes 2007 och har sedan dess utbildat och utvecklat varandras kompetenser.

– Vi har märkt att vi har ett stort behov av att främst utbilda nya yngre guider. Därför har vi startat en utbildning som jag och en kollega håller i. Vi har lagt upp en kursplan och en planering för två tillfällen i november och sju tillfällen framåt våren, säger Ann-Charlotte Garhammar.

Annons

Ann-Charlotte kommer att hålla utbildningen tillsammans med kollegan Eva Åkerstedt. Utbildningen innehåller föreläsningar, olika projekt, guidekunskap och bemötande.

– Vi tar emot alla som vill bli guider. Avsikten ska vara att man går med aktivt i föreningen och tänker sig att guida. Det behöver ju inte vara direkt, men att man framöver vill presentera Öland på ett bra sätt, säger Ann-Charlotte, och fortsätter:

– Vi som är lite äldre klarar det väl bra, många gånger är det pensionärsgrupper som kommer till oss. Men eftersom åren går måste en förnyelse ske. Gärna unga, men de som anmäler sig är i varierande åldrar. Jag tror det blir bra!

Utbildningen kommer att starta den 22 november och anmälan är öppen till 1 november.

– Även om alla som är guider ska kunna sitt Öland är det många som har ett specialområde. Jag själv har stenkusten, Eva har till exempel blommor och en del har fåglar eller arkeologi. Det är en variation på guiderna, men gemensamt är att de ska vara en ambassadör för Öland.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons