Annons

Föreningen vill få fler att skejta: ”Roligt att ge möjligheten”

Kalmars Skateboard- och bmx-förening Active0480 öppnar under sportlovet upp för ungdomar som vill testa på att åka bräda. Nu hoppas de att fler unga ska vilja ge sig ut på ramperna.
– Vi försöker få skejten att överleva, säger ordförande Magnus Sörman.
Kalmar • Publicerad 22 februari 2023
Micael Gottfridson och Sam Grimheden lär under sportlovet ut kickbike för barn.Foto: Linn Svensson

Det är en aktiv skatehall inne i Spelefantens sporthall som KalmarPosten möts av. I hallen syns olika sorters ramper och flera unga syns åka både bräda och kickbike, en sorts sparkcykel. Ljudet av hjul som rullar och brädor som slår i träramperna ekar i lokalen.

Den höga aktiviteten beror på att skateföreningen Active0480 under sportlovet har öppet för alla unga att testa på att just åka bräda.

Annons

– Det är roligt att de (barnen) kommer hit och att vi får visa att vi finns, säger 18-årige Sam Grimheden, som är aktiv i föreningen och under sportlovet lär ut kickbike.

– Det är roligt att ge möjligheten till ungdomarna, fyller kickbike-åkaren Micael Gottfridson i.

Föreningen har sedan i början av veckan haft öppet för alla ungdomar som vill testa på sporterna och märker redan nu hur fler än normalt kommer till hallen. Under måndagen var det 18 ungdomar som var nyfikna på att åka bräda.

– Vi märker att det är mer aktivitet på loven. På höstlovet hade vi 40 personer som ville testa på och vi fick in flera nya medlemmar, så jämfört med det har det varit ganska lite åkare här hittills. Men det kan ju vara fler som kommer under veckan, säger Sam.

Ordförande Magnus Sörman vill att fler ska börja skejta i Kalmar. Här ihop med sonen Anton som också åker bräda.Foto: Linn Svensson

För Active0480:s ordförande Magnus Sörman betyder det mycket att kunna ge ungdomar chansen att få testa på sporten. Han har själv skejtat i flera år och var med och startade upp föreningen för tio år sedan.

– Vi försöker få skejten att överleva, säger ordförande Magnus Sörman.

– Det är på grund av Kalmar kommun som vi kan ge möjligheten att låta unga åka gratis. Efter höstlovet fick vi bra mycket mer åkare och vi hoppas på samma resultat nu, fortsätter han.

Alfred Wiegert och Folke Alskog har skejtat i tre år och har inga planer på att lägga brädan på hyllan. Under sportlovet passar de på att skejta så mycket som det bara går.Foto: Linn Svensson

Två killar som skejtat i flera år är 10- och 11-åriga Alfred Wiegert och Folke Alskog. De tycker det är kul att folk kommer och vill testa på.

– Det är roligt att skejta, man behöver inte vara bra på det utan det är bara att köra, säger Alfred Wiegert.

– Ja, det är roligt att få träffa nya vänner också, säger Folke Alskog.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons