GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Författare vill sprida mod och historia med ny bok: ”På ett lekfullt vis”

Författarna Andréas och Emelie Sjölander ligger bakom bokserien Barnen i Kramdalen samt flera barnböcker med sagor om verklig historia. Den senaste boken handlar om en mycket modig tjej från Frankrike – en saga som sportlovslediga barn lyssnade spänt på i Kalmar Teater.
Publicerad 22 februari 2022
Emelie och Andréas Sjölander på scenen i Kalmar Teater.
Emelie och Andréas Sjölander på scenen i Kalmar Teater.Foto: Linus Gunnarsson

För 610 år sedan föddes en modig tjej som kom att förändra världshistorien – mot alla odds. Det handlar om den fattiga bondflickan Jeanne d'Arc som var en förgrundsfigur i hundraårskriget mellan England och Frankrike. Jeanne d'Arc sade sig höra röster från gud med budskapet om att hon skulle driva ut engelsmännen från Frankrike och hjälpa kronprinsen Karl VII att bli kung. Historien om Jeanne d'Arc har berättats otaliga gånger i böcker och i filmer.

Senast i raden är en barnbok av Kalmarborna Andréas och Emelie Sjölander – ”Världens tuffaste tjej - en sagolik historia om Jeanne d´Arc.”

– Boken är full av fakta, men på ett lekfullt vis. Den är lättsmält med mycket bilder med fokus på hennes fantastiska hjältemod, säger Emelie Sjölander.

En dag på sportlovet anordnade Kalmar Stadsbibliotek en författarträff med Emelie och Andréas.
En dag på sportlovet anordnade Kalmar Stadsbibliotek en författarträff med Emelie och Andréas.Foto: Linus Gunnarsson

Boken är den senaste av parets barnböcker baserat på verklig historia. Tidigare har de skrivit om Gustav Vasa, Drottning Kristina, Gustav III, Drottning Margareta, Karl XII, Gustav II Adolf och om Stockholms historia.

– Konceptet är att göra en saga av riktig historia. Tanken är att barnen ska lyssna på eller läsa böckerna och tycka att den är rolig, precis som att lyssna på rödluvan. Man kan ta det som en saga eller som verklig historia. Våra barn lyssnade på vår saga om Gustav Vasa när de var 3-4 år och det har de med sig även nu – just för att det var en saga, säger Andréas.

– Det är ett format på 15 minuter där man faktiskt får grundhistorien, du ska känna dig allmänbildad efter en kvart. Tanken är att så små frön som kan bidra till historieintresse samt att föräldrar får en uppfräschning. Det är även superkul att med den här boken lyfta en cool tjej och påminna alla barn och ungdomar om att man kan lyckas med stora saker om man bara vågar, säger Emelie.

Boken om Jeanne d´Arc har tagits emot väldigt väl – både från läsare och recensenter.

– Vi skickar alla våra böcker för betygsättning till Sveriges bibliotekstjänst. De har recensenter som ger betyg på böckerna och därefter skickas betygen ut till alla Sveriges bibliotek. Det är jätteläskigt. När vi fick beskedet var vi nervösa – men där står det 5 av 5 – briljant. Då blir man glad! säger Emelie och Andréas.

På sportlovet befann sig Andréas och Emelie på Kalmar Teater för ett författarbesök, arrangerat av Kalmar Stadsbibliotek. Ett tjugotal barn satt nedkrupna i de röda salongsstolarna och lyssnade med spänning när Emelie läste högt ur boken. Förutom att man fick lyssna på sagan om Jeanne d´Arc berättade författarparet om hur det går till att skriva böcker. Barnen fick dessutom möjlighet att delta i en tävling. Nämligen att nominera någon man tycker är modig – precis som huvudpersonen i sagan. Det går även att nominera modiga tjejer man känner i efterhand genom att mejla till Info@boksmart.se Vinnaren kommer att presenteras på Internationella kvinnodagen den 8 mars via förlaget Boksmarts sociala medier samt här i KalmarPosten. Vinnaren får 10 exemplar av boken som går till dennes skolbibliotek.

Amanda Eimar och Bella Sjöberg tyckte det var väldigt spännande att lyssna på sagan om Jeanne d'Arc.
Amanda Eimar och Bella Sjöberg tyckte det var väldigt spännande att lyssna på sagan om Jeanne d'Arc.
Ellie och Poppie Brandt Hallin var förväntansfulla inför författarträffen.
Ellie och Poppie Brandt Hallin var förväntansfulla inför författarträffen.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.