Författaren och journalisten Sofia Hedman får nytt författarstipendium

Författaren och journalisten Sofia Hedman är först ut att få det nystiftade regionförfattarstipendiet av Litteraturnod Vimmerby.
Kalmar • Publicerad 10 februari 2023
Sofia Hedman får Litteraturnod Vimmerbys regionförfattarstipendium 2023.
Sofia Hedman får Litteraturnod Vimmerbys regionförfattarstipendium 2023.Foto: Ulf Hedberg

Barnboksförfattaren Sofia Hedman från Kalmar tilldelas Litteraturnods nya regionförfattarstipendium för ett nytt bokprojekt om en elvaårig flicka som flyttar med sin familj till fjällen.

– Det är överväldigande och väldigt hedrande att ha blivit utsedd till den första regionförfattarstipendiaten. Jag hoppas verkligen att jag kan leva upp till förväntningarna det ställer, säger Sofia Hedman, som till vardags är journalist på Barometern, i ett pressmeddelande.

– Regionförfattarstipendiet ger mig både ett erkännande som författare och en möjlighet att slutföra det här manuset, säger Sofia Hedman.

Sofia Hedman har sedan debuten 1997 med ”Bälom seglar” givit ut ett tjugotal titlar, främst för barn- och ungdomar.

– Vi är stolta och glada över att få dela ut det allra första regionförfattarstipendiet till en så värdig mottagare, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Stipendiet är till för att stödja verksamma författare i Kalmar län, vilket är vårt kärnuppdrag. Det var också roligt att vi fick in så många kvalificerade ansökningar - 46 stycken. Det bådar gott för kommande års stipendier.

Prissumman är 50 000 kronor och delas ut den 21 februari.

Juryns motivering

”Sofia Hedman skildrar berättarens inre och yttre värld med hjälp av ett gediget byggt och vackert nyanserat bildspråk, rikt på skarpa detaljer och djup empati.”

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.