Annons

Forskare undersöker föräldrars påtryckningar på lärare – vill bidra till bättre arbetsmiljö

Höga förväntningar från föräldrar och samtal på ledig tid. Nu ska lektor och forskare Eva Klope vid Linnéuniversitet undersöka hur lärare hanterar kontakten med föräldrar för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.
Publicerad 29 januari 2023 • Uppdaterad 1 februari 2023
Eva Klope, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.
Eva Klope, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.Foto: Linnéuniversitetet, Mostphotos

3 531 000 kronor. Så mycket får lektor Eva Klope vid Linnéuniversitetet av Afa Försäkring för att undersöka hur lärare påverkas av föräldrakontrakt och hur arbetsplatsen kan hantera kontakten för att upprätthålla arbetsmiljön.

Eva har tidigare arbetat som yrkeslärare på en gymnasieskola i Kalmar under många år men undervisar nu inom lärarutbildningarna på Linnéuniversitetet. Hon själv har inga tidigare erfarenheter av att ha drabbats av ohälsa när det kommer till just påtryckningar från föräldrar, men menar att lärare är pressade överlag.

Annons

– Tidigare forskning visar att lärare har en pressad arbetssituation på många plan. Jag ska göra detta projektet ihop med Maria Hedlin som är professor i pedagogik på Linnéuniversitetet. Idén kom delvis från ett tidigare projekt som Maria hade, där flera förskollärare lyfte att just föräldrakontakten hade förändrats över tid, säger Eva Klope.

"Lärares arbetsrelaterade är svaga, det är inte så tydligt när en lärare har arbetstid och inte”, säger lektor Eva Klope.
"Lärares arbetsrelaterade är svaga, det är inte så tydligt när en lärare har arbetstid och inte”, säger lektor Eva Klope.Foto: Mostphotos

Det förekommer ofta att föräldrar till elever utövar påtryckningar på lärares arbete, menar Klope. Det kan vara allt från att höra av sig till läraren på dennes lediga tid eller eller att föräldrar har synpunkter på hur lärare sätter betyg. Med den digitala kommunikationen har förväntningarna om att lärare ska kunna nås på kvällar och helger ökat.

– Lärares arbetsrelaterade tider kan vara svaga, det är inte så tydligt när en lärare har arbetstid och inte. Det är rätt suddigt där, säger Eva.

– Vi ska börja med att intervjua lärare och rektorer om deras erfarenheter av kontakter med föräldrar. Därefter kommer vi att göra intervjuer med elever och föräldrar för att se vilka förväntningar de har på lärare och på att kunna komma i kontakt med dem.

Målet med studien är att forskningen kan bli ett underlag för lärarkåren att förebygga ohälsa och motverka en dålig arbetsmiljö.

– Nu tar det ju några år innan vi är färdiga med detta, men vi tänker att det ska kunna bli en diskussion om hur vi främjar lärares arbetsrelaterade hälsa. Vi vill bidra till att den ska bli bättre.

Studien väntas vara klar i januari 2026.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons