Forskare vid LNU har hittat svaret på omdebatterade skogsfrågan
Frågan hur lång tid det tar innan en avverkad och återplanterad skog tar upp mer koldioxid än den släpper ut är omdebatterad. Frågan är viktig för såväl miljön som för skogsbruket. Nu har forskare vid Linnéuniversitetet svaret.
– Det tar ungefär åtta till tretton år, beroende på i vilken del av Sverige skogen finns. Och detta motsvarar inte mer än 15 procent av den normala omloppstiden, som är 60 till 90 år i södra och mellersta Sverige, säger Achim Grelle, lektor på institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande.
Han svarar på är en fråga som debatterats allt flitigare på senare tid, det vill säga hur lång tid tar det innan en avverkad och återplanterad skog blir en så kallad nettosänka igen. Nettosänka blir det när skogen tar upp mer koldioxid än den släpper ut.
– Snabbast var den av våra testskogar där vi tog bort stubbarna efter avverkningen. Den blev en nettosänka efter bara åtta år. Och redan efter elva år hade den tagit upp lika mycket kol som förlorats under hygges- och ungskogsfasen, säger Achim Grelle i pressmeddelandet.