Annons

Forskarnas upptäckt – den svenska malen kan bli över 70 år

Den svenska malen kan bli över två meter lång och finns bara kvar i tre vattenområden i södra Sverige. Malen är en sällsynt och hotad art i Sverige.
Publicerad 27 juni 2022
Foto: Forskarna själva

I tio års tid har forskare vid Linnéuniversitetet undersökt malen och studien visar att malen kan bli över 70 år, vilket är äldre än vad forskarna tidigare trott.

– Det känns lite märkligt att fiska på en fisk som är minst lika gammal som jag själv och som föddes strax efter andra världskriget, säger Per Larsson, professor vid institutionen för biologi och miljö, i ett pressmeddelande.

Foto: Forskarna själva
Annons

I studien har man märkt och undersökt över 1 000 fiskar. Resultatet visar att det är bastanta varelser där en vikt över 30 kilo och längd på två meter inte är ovanligt. Mu finns malen endast kvar i tre svenska vattensystem: Helgeån/Möckeln, Emån och Nyköpingsån/Båven. Man tror att malen har varit allmänt spridd i svenska vatten men att den över tid har försvunnit på grund av förändringar i vattenmiljön och att blir könsmogen först vid tolv års ålder, vilket innebär att det tar lång tid för malen att etablera sig på ny platser.

– För att kunna göra skyddande insatser så måste vi förstå malens grundläggande beteende och biologi: Var och när leker malen och hur ser deras rörelsemönster ut? Vad äter malen och när är den aktiv under dygnet och under året? Är den aktiv också under vintern? Det här är en rödlistad art som vi har väldigt lite kunskap om i Sverige.

Foto: Forskarna själva
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons