Förskolebarnens hyllning till träd på Stortorget: ”Kreativitet som inspirerar”
– Några av förskolorna har under året arbetat med trädens oumbärlighet och magi, ett påbörjat men även pågående arbete för att möjliggöra för barn att gå i dialog med träden. Vi människor är helt beroende av träden och därför behöver vi hjälpa träden idag som brinner upp, sågas ner, försuras och förgiftas. Förskolan står alltid i relation till omvärlden och därför har vi valt att låta barn få lära känna träd genom att utgå ifrån barns frågor och nyfikenhet som kan vara allt från vilka som bor i trädvärlden, trädens drömmar, livet under barken, myrans relation till trädet och så vidare, säger Mimmi Brandén, förskollärare/pedagogista.
Varje år upprättar fyraåringarna på förskolorna Trollet, Lindö, Oxhagen/Malmen och Svärdsliljan en gemensam utställning. Tidigare år har man haft utställningar i Stadsparken och det hade kanske varit en naturlig plats för att hylla träden. Men istället valde man att fylla det kala Stortorget med grönt och konst.
– Det är mer intressant att ställa träd där de inte finns, just för att uppmärksamma det ytterligare. Men också för att ta plats lite mer centralt. Det var så roligt vid lunchtid, för då blir Stortorget som någon slags passage för människor som går till och från lunch. Då var det jättemånga som stannade och tog sig tid till att titta.
Det alla förbipasserande fick ta del av var bland annat den magiska skogen. Barnen hade skapat träd i alla dess former av lera.
– Sedan fanns det olika stationer med skapande vid rotfabriken, träddans, pinnkonst, skogsbad och trädsagor. Barnen var väldigt nöjda. Vi hade även ett önsketräd och där hade någon önskat att träden vi ställt på Stortorget skulle få vara kvar för evigt.
Förutom en hyllning till träden är även utställningen ett sätt att låta barnen ta plats i samhället.
– Barn lockar en nyfikenhet hos andra och de har ofta en lekfullhet och kreativitet som inspirerar. Det är viktigt att de får ta en plats i de offentliga rummen. Genom att ge barn möjlighet att få en relation till träd så tror vi att de också kommer värna dem i framtiden. Detta är ett viktigt hållbarhetsarbete i vår strävan av att nå agenda 2030 som samtliga förskolor i Kalmar nu satsar på.