GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förskolebarnens hyllning till träd på Stortorget: ”Kreativitet som inspirerar”

Den 19 maj förvandlades en del av Stortorget i Kalmar till en plats full av liv med utställningen ”En hyllning till träd”. Det var 200 barn och pedagoger från olika förskolor i Kalmar som ville hylla träden denna dag.
Publicerad 20 maj 2022 • Uppdaterad 23 maj 2022

– Några av förskolorna har under året arbetat med trädens oumbärlighet och magi, ett påbörjat men även pågående arbete för att möjliggöra för barn att gå i dialog med träden. Vi människor är helt beroende av träden och därför behöver vi hjälpa träden idag som brinner upp, sågas ner, försuras och förgiftas. Förskolan står alltid i relation till omvärlden och därför har vi valt att låta barn få lära känna träd genom att utgå ifrån barns frågor och nyfikenhet som kan vara allt från vilka som bor i trädvärlden, trädens drömmar, livet under barken, myrans relation till trädet och så vidare, säger Mimmi Brandén, förskollärare/pedagogista.

En röd matta hade lagts ut längs Stortorget.
En röd matta hade lagts ut längs Stortorget.Foto: Privat

Varje år upprättar fyraåringarna på förskolorna Trollet, Lindö, Oxhagen/Malmen och Svärdsliljan en gemensam utställning. Tidigare år har man haft utställningar i Stadsparken och det hade kanske varit en naturlig plats för att hylla träden. Men istället valde man att fylla det kala Stortorget med grönt och konst.

– Det är mer intressant att ställa träd där de inte finns, just för att uppmärksamma det ytterligare. Men också för att ta plats lite mer centralt. Det var så roligt vid lunchtid, för då blir Stortorget som någon slags passage för människor som går till och från lunch. Då var det jättemånga som stannade och tog sig tid till att titta.

Pyssel i rotfabriken.
Pyssel i rotfabriken.Foto: Privat

Det alla förbipasserande fick ta del av var bland annat den magiska skogen. Barnen hade skapat träd i alla dess former av lera.

– Sedan fanns det olika stationer med skapande vid rotfabriken, träddans, pinnkonst, skogsbad och trädsagor. Barnen var väldigt nöjda. Vi hade även ett önsketräd och där hade någon önskat att träden vi ställt på Stortorget skulle få vara kvar för evigt.

Spännande trädsagor var en del av utställningen.
Spännande trädsagor var en del av utställningen.Foto: Privat

Förutom en hyllning till träden är även utställningen ett sätt att låta barnen ta plats i samhället.

– Barn lockar en nyfikenhet hos andra och de har ofta en lekfullhet och kreativitet som inspirerar. Det är viktigt att de får ta en plats i de offentliga rummen. Genom att ge barn möjlighet att få en relation till träd så tror vi att de också kommer värna dem i framtiden. Detta är ett viktigt hållbarhetsarbete i vår strävan av att nå agenda 2030 som samtliga förskolor i Kalmar nu satsar på.

En uppsjö av träd i alla möjliga former ställdes ut på Stortorget.
En uppsjö av träd i alla möjliga former ställdes ut på Stortorget.
bild 1/6
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.