Förskolor sprider budskap om allemansrätten via Hittaut

Den 10 maj startade en ny säsong av Svenska Orienteringsförbundets koncept Hittaut. Med karta eller gps lokaliserar utövarna checkpoints ute i naturen. En nyhet för i år är det på vissa stolpar finns QR-koder som leder till filmer om allemansrätten som Trollets förskolor skapat.
– Man får inte elda när det finns risk att det ska hända något. Man får inte elda på min tomt, säger Agnes, som går på Trollets förskola.
Publicerad 24 maj 2023
Filip, Agnes, Enzo, Isac, Vera, Arthur och Ylva är några av barnen som har jobbat med att göra filmer om allemansrätten.
Filip, Agnes, Enzo, Isac, Vera, Arthur och Ylva är några av barnen som har jobbat med att göra filmer om allemansrätten.Foto: Linus Gunnarsson

Det är självklart för många människor att vistas i naturen, men vad har man egentligen för rättigheter – och skyldigheter?

Trollets förskolor har jobbat med frågorna en längre period och nu kan invånarna i Kalmarområdet ta del av deras arbete på ett inspirerande sätt.

– Vi började jobba med en affisch från Håll Rent Sverige om allemansrätten. Vi kände att man som barn behövde skapa förståelsen kring det från början. Vi tecknade och samtalade om detta och barnen föreslog att vi kunde göra skyltar att sätta ut i samhället så att alla ska förstå vad det innebär, men man kan ju inte sätta upp skyltar var som helst, säger Marina Sjögren, utomhuspedagog Trollets förskola.

Utomhuspedagogerna Daniel Sävenstedt och Marina Sjögren arbetar mycket med miljöfrågor.
Utomhuspedagogerna Daniel Sävenstedt och Marina Sjögren arbetar mycket med miljöfrågor.Foto: Linus Gunnarsson

Barnen och pedagogerna började klura på hur de ska få ut budskapet. När de var ute i naturen hittade de en Hittaut-stolpe, vilket är en station i Kalmar Orienteringsförbunds ”checkpoint-koncept”. Då tändes en lampa ovanför huvudena.

– Vi kontaktade orienteringsförbundet och berättade om vår idé och de nappade direkt.

Idén innebar att barnen spelade in filmer om allemansrättens olika delar. Filmerna kopplas sedan till en qr-kod som sätts på utvalda Hittaut-stolar, och på så vis får barnens arbete vingar.

– Barnen vill gärna visa vad de har jobbat med. Vi har jobbat ganska mycket med filmerna. Det är både 3- och 4-årsavdelningarna som har varit med på något sätt. Det är inte för filmerna i sig, utan för att lyfta allemansrätten och hur viktigt det är att tänka på. Det är många som känner till allemansrätten, men inte riktigt vet vad det innebär. Det här är ett sätt för oss att det ska sätta sig under huden på dem, säger Daniel Sävenstedt, utomhuspedagog på förskolan Lokomotivet.

Barnen hittar en Hittaut-checkpoint vid ett insektshotell.
Barnen hittar en Hittaut-checkpoint vid ett insektshotell.Foto: Linus Gunnarsson

Den 10 maj hade årets säsong av Hittaut premiär och barnen har redan hittat några av sina filmer på utvalda stolpar i Kalmar. När KalmarPosten träffar barnen från Trollet och Lokomotivet berättar de om allt de lärt sig under projektet.

– Vi har gjort filmer om naturen som man måste komma ihåg, säger Agnes.

Agnes berättar om vad hon vet om allemansrätten, det vill säga är mycket!
Agnes berättar om vad hon vet om allemansrätten, det vill säga är mycket!Foto: Linus Gunnarsson

– Man får inte dra vissa blommor med rötterna, säger Arthur.

– De här blommorna får man plocka för det är ogräs och ogräs vill man inte ha, säger Ylva.

Barnen diskuterar om flera ämnen som allemansrätten tar upp. Man ska hålla sin hund kopplad och inte gå in på någon annans tomt eller elda hur som helst.

Affisch om allemansrätten från Håll Sverige Rent.
Affisch om allemansrätten från Håll Sverige Rent.Foto: Linus Gunnarsson

– Man får inte elda när det finns risk att det ska hända något. Man får inte elda på min tomt säger Agnes.

– Men på min tomt får man elda för jag har en grill, säger Philip.

En av delarna i allemansrätten lockade lite extra mycket till skratt under projektet. Det var hur man gör sina behov i naturen när det inte finns någon toalett i närheten. Vera, som går på Trollets förskola berättar hur de gjorde en film om ämnet.

Vera synar Hittaut-stolpen.
Vera synar Hittaut-stolpen.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi tog sand och vatten och plumsade i sanden i vattnet. Sen tog vi upp all geggamoja och rullade ihop till en bajskorv. Sedan lade vi det i en grop och sedan gjorde vi kiss av vatten. Men de andra fick göra kisset för vi var så kladdiga. Sen lade vi ner det i en grop och sedan papper på och sen grävde ner det.

När man scannar qr-koderna kommer filmer upp som barnen skapat.
När man scannar qr-koderna kommer filmer upp som barnen skapat.Foto: Linus Gunnarsson

Nu hoppas barnen och pedagogerna att många i Kalmarområdet ska hitta deras filmer på Hittaut-stolparna och sprida budskapet om allemansrätten.

– Det var kul att jobba med, säger barnen i kör.

– Ja... Jag är hungrig, avslutar Arthur.

Ylva och Vera gillar att plocka blommor.
Ylva och Vera gillar att plocka blommor.Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.