Annons

Förslaget: Två tågstationer istället för en

I den utredning Kalmar kommun gjort gällande den framtida placeringen av Kalmar centralstation föreslås nu två tågstationer istället för en.
Publicerad 27 augusti 2020
Foto: Linus Gunnarsson

Utredningen presenterades inför kollektivtrafiknämnden på onsdagen av representant från Kalmar kommun.

Enligt utredningen är det mest kostnadseffektiva förslaget att uppgradera den befintliga stationen genom att stärka spår- och tågkapaciteten samtidigt som ett nytt stationsområde som komplement till centralstationen etableras vid Brageplan i Kalmar. Den tilltänkta stationen vid Brageplan kommer då få två spår för möjlighet till tågmöten. Det finns även en möjlighet att utöka stationsområdet till en ny centralstation i ett längre framtidsperspektiv.

Annons

Bakgrunden till förslaget är att Kalmar växer och fler väntas resa till och från staden i framtiden och den nuvarande centralstationens placering skapar ofta trafikproblem då det ofta är bomfällningar över tre järnvägsövergångar i centrala Kalmar. Dessutom är stationens läge inte klimatsäkrad då den endast ligger 1,5 meter över havsnivån.

Utredningen som delfinansierat av Region Kalmar län är nu överlämnad till Trafikverket och deras Åtgärdsvalsstudier (ÅVS).

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons