Annons

Försökte fly när larmbågarna tjöt – nu döms en man för stöld

Plötsligt ljuder larmet till en butik i Kalmar och två män försöker fly. Personal lyckas komma ifatt en av männen. Han döms nu för stöld, då han stulit en exklusiv jacka från butiken.
Publicerad 11 november 2023
Kalmar Tingsrätt
Kalmar TingsrättFoto: Agnes Aronsson

Det var i februari i år som mannen, som är i 30-årsåldern, stal jackan från en butik på ett köpcentrum i Kalmar. Övervakningsfilm visar hur mannen rört sig intill kassan och ser ut att ha uppsikt över anställda i butiken när han ska lämna. När han närmar sig utgången flyr han plötsligt när han är vid larmbågarna.

När mannen fångas in visar det sig att han har en stulen jacka värd knappt 4000 kronor under sin egna jacka. Åtminstone ett larm på jackan var borttaget, men inte alla och därför ljöd larmet. Enligt vittnesuppgifter sa mannen direkt: ”Sorry, sorry, ska lämna tillbaka den”.

Annons

Mannen själv nekar till att han klippt av något larm eller försökt stjäla jackan med uppsåt. Han berättar att han lider av panik- och dödsångest vilket gjorde att han inte vet vad som hände, helt plötsligt ville han bara ut från butiken. Han kan dock inte förklara varför han hade sin egna jacka över den jacka han provade.

Tingsrätten anser att hans ursäkt och att han skulle lämna tillbaka jackan motbevisar att han befunnit sig i en panik- och dödsångestattack. Han var dessutom helt lugn i butiken fram tills att larmet började ljuda. Sedan hittades även en avbitartång i butiken som inte tillhör butiken.

Mannen döms nu för stöld och påföljden bestäms till villkorlig dom och 30 dagsböter om 150 kronor, totalt 4 500 kronor. Han ska dessutom betala skadestånd till butiken på 3 799 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons