Annons

Försökte lura förening på pengar – utgav sig för att vara ”ordförande”

Bedragarna byter tillvägagångssätt för jämnan. Under onsdagen polisanmäldes ett försök till bedrägeri där målet var att lura en hel förening – något som inte tillhör vanligheterna.
Kalmar • Publicerad 6 april 2023

Under onsdagen polisanmälde en ordförande i en förening i Kalmar att han utsatts för brott.

Under veckan hade flera medlemmar i föreningen han är ordförande i fått mejl skickat till sig om att han behövde presenter till en viktig person som han ville ”ge en gåva till”.

Annons

– I mejlet uppmanades medlemmarna att skicka över presentkort till ett värde av 3 500 kronor. Bedragaren har använt sig av ordförandes namn och därför misstänker vi olovlig identitetsanvändning, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen.

Några presentkort eller pengar skickades dock inte över. Händelsen utreds som försök till bedrägeri.

Är detta ett tillvägagångssätt du stött på förut?

– Jag kan inte säga att jag i alla fall känner till detta sättet. Men bedragarna är klipska och i framkant så det är alltid nya metoder som de använder sig av. Eftersom vi på polisen och bankerna har koll på vilka tillvägagångssätt bedragarna använder sig av så måste bedragarna vara snabba och komma på nya sätt.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons