Annons

Fotterapeuten Frida älskar mötet med människor: ”Man glömmer nog bort fötterna lite”

I Berga centrum i Kalmar har en ny verksamhet slagit upp portarna. Det är den tidigare undersköterskan Frida Johansson som startat upp sin egna klinik med målet att ge Kalmar friskare fötter.
Publicerad 28 januari 2023
Frida Johansson som driver Fridas Fotvård i Kalmar.
Frida Johansson som driver Fridas Fotvård i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Frida Johansson

Ålder: 39

Familj: Sambo Linus och barnen Elias, 11 år, och Vilton, 8 år.

Kommer från: Löt på Öland

Bor: Kalmar

Aktuell med: Har öppnat Fridas fotvård i Berga centrum.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– I dag klev jag upp klockan 07, så det var lite sovmorgon idag. Sen är det full fart. Kaffebryggaren på och ungarna ska väckas.

Annons

Hur startar du helst dagen?

– Med sovmorgon och kaffe direkt när man stigit upp och gärna en promenad. Jag går jättemycket nere vid vattnet.

Hur hamnade du i din bransch?

– Jag har alltid jobbat i vården som undersköterska. Det var tack vare min mamma som också jobbar inom vården, och jag kände att det var det här jag ville göra. Men när barnen blev större och började skolan ville jag plugga vidare och då kom jag in på fotvård. Det kändes ganska naturligt eftersom jag arbetat mycket inom äldrevården. Jag trivs med mötet med människor och att kunna ge tid för en person. Det passar mig för att jag tycker om att ta hand om och vårda människor.

Vad lockade med att starta eget?

– Just i min bransch är det inte många anställningsmöjligheter så det blev ett ganska naturligt steg att göra det. Sedan är det samtidigt läskigt att starta eget men också väldigt kul. Man lär sig mycket.

Du arbetar med medicinsk fotvård, kan du förklara vad det är?

– Många frågar vad skillnaden är med typ pedikyr och medicinsk fotvård. Pedikyr kan man tänka är lite mer ytan och att göra det fint. I medicinsk fotvård har man helheten, man har en bredare kunskap om vad som kan påverka fötterna – som ryggproblem, snedbelastningar, diabetes och så vidare.

Har folk mer problem med sina fötter än vad man kan tro?

– Det har man i alla åldrar, det kan jag säga. Det är mycket nageltrång, fotvårtor, förhårdnader, snedbelastningar. Så fort man säger att man är fotterapeut säger de: ”Kan du kolla på det här?” eller ”hur kan du jobba med det där?”

Annons

– Man glömmer nog bort fötterna lite, tills den dagen man får ont.

Vad har du för kunder?

– Oftast är det många diabetiker som kommer. De har fått reda på att det är bra att de håller extra koll på sina fötter för att nerver och blodcirkulation kan försämras. Många har nagelproblem med en skadad nagel så att det lätt blir nageltrång. Andra har förtjockade naglar så att det blir tryck och andra har snedbelastningar som kan ge mycket förhårdnader och problem. Det finns hur mycket som helst.

– Folk blir mer medvetna om sina fötter i tidig ålder nu. Jag tror att det beror på att vi är mer måna och tänker till tidigare om att det är viktigt att ta hand om sig.

Hur kommer det sig att du hamnade i Berga centrum och inte i centrala Kalmar?

– Jag har arbetat i området och det kändes ganska naturligt. Jag vet att behovet är stort och att många äldre bor i närheten som också är den största kundgruppen som går på fotvård. Det behövdes här.

Vad är den största utmaningen i din yrkesroll?

– Det är att man märker att det finns så mycket ensamhet. Det är många som går på fotvård för att ha någon att prata med. Det är nästan så att man vill ta med dem hem ibland, man känner mycket för dem.

– Men det är också därför jag kände att jag ville starta det här. Jag vill ge tid till en människa, tiden räckte inte till för det i mitt förra yrke.

Vad har du för yrkesmässigt mål?

Annons

– Målet att få många fina fötter i Kalmar som mår bra. Friska fötter!

Hur tacklar du en motgång?

– Reflekterar över den och delar den gärna med någon annan för att bearbeta det. Jag tror det är viktigt att prata med någon om man får en motgång, att man kan dela den med någon.

Har du någon dold talang som få vet om?

– Jag kan stå på händer. Jag testade det för något år sedan och jag kan det fortfarande faktiskt.

Vad är fredagsmys för dig?

– Fredagsmys hos oss är nästan heligt. Då samlas hela familjen i soffan med dip och plock i form av grönsaker, korv och så vidare. Och sedan kollar vi på film och myser.

Vem bestämmer film?

– Det är barnen som får göra det.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

Annons

– Jag önskar jag kunde komma ut och resa lite mer. Det är det jag längtar efter.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Nu är det inte så mycket, men innan tittade jag mycket på tv-serier och filmer. Gällande musik lyssnar jag på allt. Det är 60-talsmusik, klassiskt, rock. Jag älskar musik och lyssnar på allt.

Matlåda eller lunch på stan? Vad blir det för mat?

– Mycket matlåda nu, men älskar att äta ute. Jag gillar att prova nya smaker och rätter.

Har du någon paradrätt?

– Jag har en som jag verkligen gillar att göra. Det är något gott kött, kålrotmos med skirat smör på, rostad lök, rödvinssky och ugnsrostade grönsaker till. Den är jädrigt god.

Person du ser upp till?

– Ingen speciell person utan mer till folk som är snälla och värdesätter det lilla i livet.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

Annons

– David Hellenius, Carina Berg och Tareq Taylor. Det tror jag skulle blir en rolig blandning.

Vad skulle du bjuda på då? Blir det paradrätten?

– Då hade jag nog istället bjudit på asiatisk plock. Med vårrullar, räkor och så vidare. Då finns det något för alla.

Vad ser du fram emot just nu?

– Just nu längtar jag till våren och sommaren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons