Fråga på stan: Klarar du dig i 72 timmar?

Skulle du klara dig hemma utan vatten, värme och el i 72 timmar utan att behöva kalla på hjälp? Den frågan ställde KalmarPosten till folk på stan, med anledning av att det nu är Krisberedskapsveckan.
Publicerad 30 september 2021

Rekommendationen är att alla i Sverige ska vara så pass förberedda att man klarar tre dygn, det vill säga 72 timmar, utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Vi förväntas ha ett förråd av vatten och förnödenheter, men också kunna ordna värme och inhämta viktig information. Detta är något som förmedlas av ett flertal svenska kommuner, men även av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

Agneta Ermeskog
Agneta ErmeskogFoto: Agnes Aronsson

– 72 timmar klarar jag mig utan problem! Jag har ljus, tändstickor, ved till vedspisen och egen brunn. Sedan har jag lite soppor och frysen är full, säger Agneta Ermeskog, som bor på Skäggenäs.

Emma Bolmelid
Emma BolmelidFoto: Agnes Aronsson

– Jo, men faktiskt tror jag det. Sedan det stora strömavbrottet sist så har man samlat på sig ljus, ficklampor och annat man behöver. Man har alltid ett par vattenflaskor, men kanske inte för tre dygn i och för sig. Just vattenbiten kanske inte skulle funka trots allt, säger Emma Bolmelid i Berga.

Ingemar Jönsson
Ingemar JönssonFoto: Agnes Aronsson

– Ja, det skulle jag kunna. Jag är scout. Jag har saker hemma så att jag är förberedd, konserver, knäckebröd och andra torrvaror. Jag har även batteridriven radio och lyktor, och så vatten i dunk. Sedan finns det väl alltid någon annan dryck hemma också, säger Ingemar Jönsson på Kvarnholmen.

Alice Ek
Alice EkFoto: Agnes Aronsson

– Jo, men det tror jag. Det finns alltid någon dricka i kylen, varma filtar och stearinljus hemma, säger Alice Ek i centrala Kalmar.

Ellen Persson
Ellen PerssonFoto: Agnes Aronsson

– Oj, vad svårt. 72 timmar.. Ja, men det tror jag. Man klarar sig om man vet att det är en kortare tidsperiod, annars blir det tufft rent psykiskt. Det finns vatten i kylskåpet, jag har ficklampa och stearinljus och konserver är alltid bra, säger Ellen Persson som bor på Stensö.

Albin Andersson
Albin AnderssonFoto: Agnes Aronsson

– Det kan man hoppas. Jag har ju min säng och stearinljus, säger Albin Andersson.

Fredrik Stenmark
Fredrik StenmarkFoto: Agnes Aronsson

– Det är tveksamt. Nej, det skulle jag inte. Jag skulle kunna elda i och för sig.. Men man fick sig en tankeställare där vid översvämningen senast, och en del har ju försett sig med extra mat och vatten sedan dess, säger Fredrik Stenmark.

Sten-Åke Silverin
Sten-Åke SilverinFoto: Agnes Aronsson

– Jag äger bland annat två riktigt bra saker som har med krisberedskap att göra - ett eldstål och en fickkniv. Det är nog få som klarar sig i 72 timmar. Det är vattenfrågan som ställer till det naturligtvis. Man har filtar, men jag tror inte att samhället i stort tror att man är så beroende av vatten som man faktiskt är. Man skulle ju inte ens kunna använda toaletten. Men man klarar sig länge bara man har vatten, annars torkar kroppen ut, säger Sten-Åke Silverin.

Exempel på bra saker att ha hemma för att klara sig 72 timmar:

• Vatten: En vuxen person behöver normalt sett dricka 2-3 liter vatten per dag.

• Mat: Skaffa matvaror med lång hållbarhet och bra näringsinnehåll. Konserver och torrvaror är bra.

• Friluftskök och passande bränsle

• Varma kläder

• Sovsäck/filtar

• Värmeljus/ficklampor

• Gasol-/fotogenkamin eller fotogenlykta + bränsle

• Brandsläckare/brandfilt

• Ved (om du har eldstad)

• Vev- eller batteridriven radio

• Batterier, som passar din utrustning

• Viktiga telefonnummer nedskrivna

Källa: 72 timmar.se, som är en webbplats från Civilförsvarsförbundet i Göteborg baserad på grundbehoven av överlevnadsexperten Harry Sepp.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.