Från lik på vischan till drömbil: ”Den heliga graalen”

Många människor har har en drömbil som de någon gång skulle vilja äga och köra runt med längs vägarna. Men vad gör man om drömbilen inte längre tillverkas eller ens finns att köpa? Då kan man göra som Mattias Lindqvist och hans kollegor på MTL Powersports i Mönsterås – hitta ett skelett av drömbilen och ge den liv igen.
Publicerad 5 september 2021
Anders Blom, Christian Stark, Anna Flöner-Lindqvist med vakthunden Elvis, Dennis Holmberg, Emanuel Fransson, Tobias Engqvist, Mattias Lindqvist. Saknas på bilden gör Sebastian Varga.
Anders Blom, Christian Stark, Anna Flöner-Lindqvist med vakthunden Elvis, Dennis Holmberg, Emanuel Fransson, Tobias Engqvist, Mattias Lindqvist. Saknas på bilden gör Sebastian Varga.Foto: Linus Gunnarsson

För många år sedan fick Mattias Lindqvist idén om att han ville ha sin alldeles egna Chevrolet truck, årsmodell 47-54.

– Jag har letat efter en sådan jättelånge och just den årsmodellen, för den har fem rutor. Bilen är rätt unik i vanliga fall, men den är ännu mer unik. Den finns knappt i Sverige. I USA finns de, men de är poppis där så många är redan restaurerade och då begär de jättemycket pengar för dem. Men jag ville ändå bygga den från början, jag letade verkligen efter ett lik, säger Mattias.

För fyra och ett halvt år sedan var Mattias och hans fru Anna i Florida, USA, för semester. Planen var lusläsa annonser och se om det fanns ett skelett av ”Chevan” att köpa.

– Jag letade och hittade en annons. Vi åkte till en bondgård så långt ut du kan tänka dig, verkligen på vischan. Då stod den plötsligt där. Skärmarna låg bredvid, motorn var ute och det hoppade ödlor ur den. Den låg i bitar och min fru Anna bara vände sig om och sa att det är ett omöjligt projekt och att jag aldrig kommer att bli färdig med den. Men jag stod på mig och tyckte att det var den heliga graalen. Med facit i hand var det kanske väl mycket jobb med den.

På vischan i USA hittades drömbilen – i ett lite mindre körbart skick.
På vischan i USA hittades drömbilen – i ett lite mindre körbart skick.Foto: Privat

Mattias hyrde ett släp, packade ihop delarna till bilen och körde därefter till hamnen i Fort Lauderdale för frakt hem till Sverige. Då påbörjades ett projekt som skulle ta 4,5 år att slutföra.

Foto: Privat

– Vi har jobbat med den på lediga stunder. Grabbarna här på verkstaden är sylvassa. De kan lätt bygga ett kärnkraftverk, det är på den nivån de är. Bilen har varit i molekyler och helt isärtagen, varenda skruv på den är bytt. Det som är kvar av originalet är halva hytten, lite på flaket och ramen. Originalmotorn sitter i och är nyborrad och helrenoverad samt att växellådan är genomgången. Ratten och stommen till inredningen är original och omklädd i svenskt äkta läder.

Mattias Lindkvist och Emanuel Fransson är minst sagt nöjda med slutresultatet.
Mattias Lindkvist och Emanuel Fransson är minst sagt nöjda med slutresultatet.Foto: Linus Gunnarsson

Nu står bilen klar utanför företagslokalen och lockar blickar till sig. Förutom nyfikna och imponerade besökare finns det även en del spekulanter – men i dagsläget är den ej till salu.

– Det känns jättekonstigt att den är färdig. Jag har levt med bilen i fyra och ett halv år, det har varit en jäkla resa.

Foto: Linus Gunnarsson

Men projektet har bara gett mersmak, för nu letar Mattias fler bilskelett att väcka till liv. För Mattias och grabbarna på verkstaden är det ett ganska bra att ha ett eget projekt att återkomma till när de har mindre att göra vintertid.

– Jag har en annan bil på gång och det är en Mercury. Där är det just årsmodellerna 54-56 som jag gillar. De är långa, låga och riktigt coola. Vi kommer troligtvis att starta ett företag till som heter MTL Classics där vi bara kommer att hålla på med veteranfordon. Det vore skoj att dra igång det för intresset för veteranmotorcyklar och veteranbilar ökar för varje år.

Se fler bilder av bilen i bildspelet:

bild 1/22
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.