Frimärkets dag gjorde efterlängtad comeback

I helgen firades frimärkets dag för första gången sedan 2019. För värdskapet stod Kalmar Filatelistförening tillsammans med Häftessamlarna, som var nöjda med uppslutningen.
Publicerad 20 november 2022
Kalmar Filatelistförening var nöjda med uppslutningen på frimärkets dag.
Kalmar Filatelistförening var nöjda med uppslutningen på frimärkets dag.Foto: Wiktor Lidvall

Kalmar Filatelistförening firar 75-årsjubielum 2022. Under lördagen anordnade föreningen tillsammans med Häftessamlarna ett firande av frimärkets dag. Detta var första gången sedan 2019 som evenemanget kunnat äga rum. Föreningen träffas månadsvis för att gå igenom, anordna föreläsningar och värdera frimärken.

– Nu ska vi börja lära oss att sälja frimärken på nätet, vi anordnar en utbildning på initiativ från Sveriges Filatelistförbund. Det är 14 stycken som anmält sig i dagsläget, vi har små studiecirklar till och från. Det viktigaste är dock att träffas, vi dricker kaffe och pratar frimärken, säger Christer Svensson.

Häftessamlarnas stånd var intressant för många besökare.
Häftessamlarnas stånd var intressant för många besökare.Foto: Wiktor Lidvall

Längden på månadsträffarna varierar, ibland har någon besökare funnit en raritet som förlänger mötet med någon timme. Christer Svensson började samla på frimärken i tioårsåldern. Sedan slutet på 90-talet är han medlem i Kalmar Filatelistförening och är nu inne på sjätte året som dess ordförande.

– Mina egna barnbarn är de yngsta medlemmarna, mellan 12-15 år gamla, vår äldsta medlem är 95 år. De flesta är ju från 65 år och uppåt.

Ordförande Christer Svensson hoppades värva nya medlemmar under lördagen.
Ordförande Christer Svensson hoppades värva nya medlemmar under lördagen.Foto: Wiktor Lidvall

Filatelistföreningen har också givit ut en bok som redogör för samtliga postanstalter i Kalmar kommun från 1636 fram till 2003.

– Vi gjorde en upplaga på omkring 200 böcker och har 50, 60 kvar. Så den har gått åt. Per Gunnarsson inledde arbetet och höll på i säkert tio år med boken. När han gick bort tog två andra upp stafettpinnen, totalt krävdes det säkert 15 år för att färdigställa boken, säger Christer Svensson.

Björn Johansson agerar allt-i-allo på frimärkets dag. Uppdraget innefattar bland annat försäljning av lotter och nyare frimärken. Han planerar dock inte att addera till sin egen samling.

Den före detta fotografen Björn Johansson räddade reporterns skinn när han rådigt rengjorde en strejkande kamera.
Den före detta fotografen Björn Johansson räddade reporterns skinn när han rådigt rengjorde en strejkande kamera.Foto: Wiktor Lidvall

Vad är det du saknar i din samling?

– Ja du, det är väl äldre frimärken, treskilling, fyrskilling, sådana märken. De kostar nog omkring 20 000 kronor. Sådana märken kan man inte köpa så ofta, säger Björn Johansson.

Häftessamlarnas ordförande Bo Göransson är även han med på frimärkets dag. Han tillhör en av arrangörerna som hjälpte till att värdera både enskilda frimärken och hela samlingar som besökarna hade med sig. Frimärkena utgör ett slags portal till historiska samtalsämnen.

– Denna borde du ta bild på. Läckeby hette Österåker förr i världen, men förväxlades med sin namne i Stockholm. Så 1882 bytte orten namn till Läckeby, säger Bo Göransson.

Häftessamlarnas ordförande Bo Göransson var en av medarrangörerna till Frimärkets dag-firandet i Kalmar.
Häftessamlarnas ordförande Bo Göransson var en av medarrangörerna till Frimärkets dag-firandet i Kalmar.Foto: Wiktor Lidvall

Enligt Christer Svensson är merparten av besökarna på frimärkets dag inte medlemmar i Kalmar Filatelistförening, det finns möjlighet för dem att värva fler medlemmar. Annars är trenden för medlemsantalet nedåtgående, mycket tack vare den höga medelåldern.

– Vi hade en dam här på förmiddagen som ville bli medlem. Förr fanns ett lokalt ungdomsförbund, men de ingår numera i moderföreningen. Idag har jag inte sett så många ungdomar här, men de som är intresserade har ett fint startpaket att se fram emot. Vi är väldigt nöjda med uppslutningen, säger Christer Svensson.

bild 1/5
Föreningens bok är ett ideellt projekt som tog omkring 15 år att färdigställa.
Czeslaw Slania hade stor variation på sina frimärken. Bland annat graverade han in sig själv på ett frimärke med vasalopp-motiv.
Posten och dess frimärken fungerar som vägvisare till historien.
Många frimärkessamlare är helt inriktade på att samla kompletta frimärkeshäften.
Bland aktiviteterna på Frimärkets dag fanns både tipsrunda och lotteri.
Föreningens bok är ett ideellt projekt som tog omkring 15 år att färdigställa.
Czeslaw Slania hade stor variation på sina frimärken. Bland annat graverade han in sig själv på ett frimärke med vasalopp-motiv.
Wiktor Lidvall
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.