Fullt fokus på friluftslivet
Godmorgon, när klev du upp idag?
– Klockan 06.30.
Vad står på din frukostbricka?
– Vardagar är det yoghurt och kaffe. På helger blir det gröt, ägg och kaffe.
Hur startar du helst dagen?
– Lång frukost med tidning och ingen tid att passa.
Vilken tid gillar du bäst?
– Sommartid.
Du är friluftsutvecklare på Kalmar kommun, berätta om ditt uppdrag!
– Kalmar kommun upprättade 2017 en ny tjänst för att lyfta friluftsfrågorna i kommunen. Det finns nationella mål för friluftslivet som kommunen utgår ifrån. Det handlar om att fler behöver komma ut i natur och i rörelse med utgångspunkt att friluftsliv är bra för vår hälsa, ger förståelse för naturen och bidrar till landsbygdens och regional utveckling. I mitt jobb är målet att fler ska upptäcka möjligheterna till friluftsliv i kommunens natur- och kulturlandskap. Några särskilt viktiga grupper är barn och unga och att göra det tillgängligt för äldre och personer med funktionsvariationer.
– För att komma ut till vardags är det viktigt för alla att ha nära tillgång till natur eller parker. Och att göra det spännande för att locka barn och unga. Till att börja med har jag gjort en inventering av vad vi har och vilken utvecklingspotential som finns genom fältbesök och dialog med föreningar. Detta har sammanställts i ett friluftsprogram för att visa kommunens mål och strategier för det rörliga friluftslivet och för att inspirera invånare och besökare på vilket utbud som finns. Programmet ska också vara underlag för beslut om vilka satsningar som ska göras.
Vad hittar ni på under vår/sommar för invånarna?
– Nu pågår informationsinsatser och marknadsföring av kommunens färska friluftsprogram där det finns många tips på utflyktsmål och möjlighet till friluftsaktiviteter runtom i kommunen. Programmet hittar man på kommunens bibliotek och digitalt på www.kalmar.se/friluftsliv.
– Vi har också flera projekt med koppling till friluftsliv på gång, i många fall görs de i samverkan med föreningar eller markägare. Ett sådant projekt är Snurrom Bike Park, som lockar alla åldrar till cykel i skogsmiljö, på stigar och teknikbana. I maj färdigställs banan som har anlagts i samverkan med Friluftsfrämjandet. Det har funnits ett stort sug efter detta så redan innan den hunnit skyltas och blivit färdigbyggd har den lockat dit många i alla åldrar. Ett annat projekt är konceptet HittaUt som nu har lanserats i Kalmar. Det har tagits fram av Kalmar orienteringsklubb med stöd av kommunen. I Krankelösaholm utanför Ljungbyholm har kommunen stöttat en markägare i projekt för att förbättra allmänhetens tillgänglighet till ett naturskönt område. Alla dessa tre projekt har också fått statliga medel, LONA.
– Vi har också tips på promenadslingor, varav ”Promenad i befästningsstaden” och ”Parkpromenaden” togs fram förra våren och blivit mycket efterfrågade. De finns att hitta på www.kalmar.se/promenadslingor. Nu pågår planering för att skylta en promenadslinga på cirka en mil som sträcker sig mellan Linnéuniversitetet via parkmiljöer till Stensö udde och tillbaka. Slingan lotsar till fin natur och spännande kulturmiljöer. Till den ska vi koppla ett digitalt verktyg tillsammans med studentmedarbetare från Linnéuniversitet som bygger chattmöjlighet med en fiktiv Carl von Linné för den som vill fråga ut om historia och natur. Vi tror att detta kan locka barnfamiljer att komma ut i rörelse och upptäcka nya saker.
– Andra satsningar på Stensö i sommar är att motionsspåret får en ny sträckning förbi campingen och snorkelled som utgår från Flundran. Till det finns också möjlighet att se Stensö från ovan i och med en ny äventyrsbana där man kan köpa biljett för att klättra upp i trädtopparna. Utöver detta pågår arbete med att bilda naturreservat för Stensö, så det säkerställs för friluftsliv. Det beräknas vara klart nästa år.
Ser ni ett ökat intresse för friluftsliv nu under pandemin?
– Absolut. Många vill ha tips på nya utflyktsmål, aktiviteter och naturupplevelser i sin näromgivning. Det är också utomhus vi har störst möjlighet att umgås nu.
Tankar eller visioner framåt?
– Min förhoppning är att fler förstår värdet av att värna och satsa på natur och grönområden, att det handlar om små kostnader att satsa på friluftsliv, satsningar som är allmänt tillgängliga och därför möjliga för alla att ta del av. Så jag hoppas att Kalmar kommun fortsatt satsar på friluftsliv, skyltade leder för olika aktiviteter, skolskogar, gröna bostadsområden, odlingslotter och koloniområden som efterfrågas av många. Ljungnäs i norr och Skärgårdsparken i söder kan utvecklas till attraktiva friluftsområden. Satsar vi riktigt bra och tänker nytt så kan vi utses till Sveriges friluftskommun. Vi har en stor potential och mycket kan lyftas fram så enkelt som att förbättra information och skyltning.
Ditt smultronställe nummer ett?
– Det finns så många fina ställen och det beror på vad man söker, men ett som inte så många känner till är Ljungnäs. Här finns både kust, skärgård, öppet kulturlandskap och skogsmiljöer. För att bada, paddla till Getterö, rida, cykla eller vandra på Kalmarsundsleden.
Hur njuter du själv helst av friluftsliv?
– Jag påtar i trädgården, vandrar, cyklar eller rider gärna både hemmavid och på resor. Vi har fantastiska vandringsleder i kommunen, så här finns mycket att upptäcka.
Person/personlighet du ser upp till?
– Astrid Lindgren, en klok, empatisk, stark, påhittig och engagerad person. Greta Thunberg, så modig och som starkt tror på något och går all in för det och Dagny, 108 år med en positiv inställning och nyfikenhet på livet!
Motto?
– Visst går det!
Hur varvar du ner?
– I naturen eller på kolonin, med spade i trädgårdslandet eller med bok i hängmattan.
Läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– Läser just nu 1793 av Niklas Natt och dag, annars det vi bestämt i bokklubben, tittar helst på vackra hus, spännande trädgårdar, fin natur och mina barnbarn.
Jobb i ditt nästa liv?
– Kanske trädgårdsmästare.
Vem skulle du ta med till en öde ö?
– Min sambo.
Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag? Kocken Tareq Taylor, landskapsarkitekten och professorn Patrik Grahn och trädgårdsmästaren Victoria Skoglund.
Vad skulle du bjuda på?
– Vi grillar något gott med Tareq som boss.
Vad är fredagsmys för dig?
– Att hänga i köket med härligt sällskap, ett glas vin och tillsammans laga till något extragott.
Vad gör du om tio år?
– Fångar dagen!
Eva-Lena Larsdotter
Ålder: En härlig ålder med mycket erfarenheter och nya att se fram emot.
Familj: Sambo, barn och barnbarn.
Bor: I Kalmar, lägenhet på vintern och kolonistuga på sommaren.
Uppväxt: I Söderåkra.
Yrke: Planeringsarkitekt och friluftsutvecklare.
Beskriv dig själv: Energisk, kreativ och engagerad.
Aktuell: Lyfter fram potentialen för friluftsliv i Kalmar kommun.