Annons

Fyrverkerier: Detta gäller – kommun för kommun

Har du planer på att skjuta fyrverkerier på nyårsafton? Dessa regler gäller för flera av länets kommuner.
Kalmar län • Publicerad 31 december 2022
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos

2022 börjar närma sig sitt slut och med detta börjar det närma sig nyårsafton – och fyrverkerier av många olika slag.

Men vad gäller egentligen för regler om man som privatperson ska skjuta fyrverkerier? KalmarPosten har svar på hur flera av länets kommuner hanterar fyrverkerier.

Annons

Kalmar:

”Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor utan tillstånd av polismyndigheten. På nyårsafton från klockan 20.00 fram till klockan 01.00 påföljande dag får dock pyrotekniska varor användas utan tillstånd av polismyndigheten. Det är dock alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på Kvarnholmen samt närmare än 200 meter från Länssjukhuset, omsorgsboenden, Kalmar slott och Tjärhovet”, skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

Nybro:

Precis som i Kalmar kommun får fyrverkerier, utan tillstånd, användas fram till klockan ett natten till nyårsdagen. Dock med start klockan elva på kvällen i stället för vid åtta. Vid andra tider krävs tillstånd från Polismyndigheten.

”Tänk på att fyrverkerier kan vara störande och det inte är lämpligt att använda dem inom 100 meter från ett sjukhem, äldreboende eller en kyrkogård”, skriver Nybro kommun på sin hemsida.

Mönsterås:

”Om du ska skjuta fyrverkerier i Mönsterås kommun krävs det alltid tillstånd av polisen förutom på nyårsafton och fram till klockan 01 på nyårsdagen, på påskafton och valborgsmässoafton. Det bestäms i de lokala ordningsföreskrifterna för Mönsterås kommun”, skriver Mönsterås kommun på sin hemsida.

Kommunen tillägger även att det är förbjudet att använda pyrotekniska varor på kyrkogårdar, begravningsplatser, skolgårdar och förskolor samt att man som invånare inte får skjuta raketer närmre än 250 meter från kommunens särskilda boenden för äldre.

Emmaboda:

I Emmaboda kommun är det tillåtet att skjuta fyrverkerier från 17-tiden på nyårsafton till klockan två på natten till nyårsdagen. Under övriga tider krävs tillstånd av polisen för att kunna skjuta fyrverkerier på samtliga av Emmaboda kommuns offentliga platser.

Annons

Borgholm:

”På nyårsafton från klockan 20:00 fram till klockan 01:00 påföljande dag får pyrotekniska varor användas utan tillstånd från Polisen, med undantag för Borgholms torg. Vid övriga tider krävs tillstånd från Polisen. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vårdcentraler, vårdhem, äldreboende och ålderdomshem, närmare än 25 meter från bostadshus samt närmare än 100 meter från lador eller stall avsedda för husdjur”, skriver Borgholms kommun.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons