GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Galleri slår igen portarna: ”Det är dubbeleggat”

Johan Hjärtstrand, hjärtat av Galleri 28, har tagit beslutet om att stänga ner galleriet som ligger på Larmgatan i Kalmar.
– Jag har gått i funderingarna länge. Det har varit tufft, men det har ändå gått väldigt bra. Det är dubbeleggat, säger Johan Hjärtstrand.
Publicerad 15 november 2022
Johan Hjärtstrand
Johan HjärtstrandFoto: Linus Gunnarsson

Den 1 september 2020 tog konstnären Johan Hjärtstrand över kontraktet för lokalen på Larmgatan och startade upp Galleri 28. Det var en intensiv start för den nyblivna galleristen med utställningar, planering, beställningsjobb och krokikurser. Två år senare har Johan Hjärtstrand tagit beslutet om att stänga galleriet.

– Det har varit tufft att ro i land utställning efter utställning. Det började ta på energin. Galleriet tar mycket tid som jag känner att jag gärna skulle använda till mitt egna måleri. Sedan har det varit en tuff tid för många företag såklart, det har visat sig också.

Trots tuffa förutsättningar med bland annat en pandemi har galleriet varit ett skyltfönster för konsten i Kalmar. Inte minst för besökande personer.

– Det har varit så otroligt kul och vi gallerister och Kalmar konstmuseum har haft ett fint samarbete, det har varit otroligt att få vara med om detta. Att jobba så nära varandra och stötta den delen av kulturen med just konsten. Kalmar är kanske inte känt för det, v har gjort en riktig kraftansträngning och det är många konstnärer och besökare som kommit långväga för att besöka galleriet och indirekt Kalmar. Då blir man stolt också.

Den fysiska lokalen Galleri 28 kommer att stängas ner – men namnet kommer att leva kvar.

Johan Hjärtstrand
Johan HjärtstrandFoto: Linus Gunnarsson

– Nu känns det som att det har landat. Jag kommer att fortsätta med mitt egna konstnärskap och jag har kvar varumärket Galleri 28. Jag funderar på att anordna pop up-gallerier eller event och jobba mer med intressanta miljöer i Kalmarregionen.

Den sista utställningen som visas på Galleri 28 är Lena Palmgrens hästskulpturer. Utställningen avslutas lördagen den 26 november – och då slår även portarna för galleriet igen.

– Den utställningen går som smör i solsken. Det är jättekul och det är en fin utställning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.