Annons

Gård i Kalmar med i projekt – svenskt lantbruk ska bli mindre importberoende

Coronapandemin och kriget i Ukraina har satt fokus på Sveriges och svenskt lantbruks importberoende, i och med ökade priser och delvis stängda gränser. Av den anledningen har fem ekologiska mjölkgårdar från Kalmar, Halland, Jönköping, Blekinge och Uppland deltagit i ett projekt. Projektet innebär att gårdarna testar sojafritt foder och plockar bort proteinkoncentrat helt.
Publicerad 18 juni 2022
Ekologiska mjölkkor. Foto: KRAV

Gårdarna har under senaste året att låtit minst åtta kor utfodras med enbart vallfoder och spannmål och resultatet har sammanställts i en serie reportage i tidningen Ekologiskt Lantbruk.

– Det finns ett stort intresse bland ekobönder att bli ännu mer kretsloppsbaserade och självständiga i produktionen, men i praktiken finns det på många gårdar mer att göra och lära av varandra för att nå hela vägen, säger Sofia Emilsson, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna, i ett pressmeddelande.

Annons

Förhoppningen och utmaningen med projektet är att kunna få bättre netto med marginellt minskad avkastning i volym. Produktionen blir på så sätt mer långsiktigt hållbar och står sig stark mot kriser i vår omvärld. Men hur har det funkat i praktiken?

– För att kunna fasa ut sojan behöver korna äta mer grovfoder och vi behöver odla mer proteingrödor. KRAV har som mål att till 2030 öka odlingen av proteingrödor så att foder till idisslare endast består av svenskodlat proteinfoder, säger Jonas Carlberg, Affärsområdeschef för lantbruk på KRAV i pressmeddelandet.

Så hur har resultatet blivit? Hittills har försöken lett till ett något sämre netto på samtliga gårdar. Dock saknas det bara mellan 0,7 och 1,8 kilo mer mjölk per dygn för att de kor som fått foder utan proteinkoncentrat ska bli mer lönsamma än de kor som haft proteinkoncentrat i foderstaten. Korna som bara har fått grovfoder och spannmål har mjölkat mellan 29 och 38 kilo ecm per ko och dygn under de första tre till fem laktationsmånaderna.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons