Annons

Glädjande nyhet – akut hotad skalbagge finns på fastlandet igen

En av Sveriges mest hotade arter är den större ekbocken. I hela Norden har den fram till nu endast funnits kvar i en liten population i Halltorps naturreservat på Öland. Tack vare en lyckad återetableringen finns den nu åter på fastlandet.
Publicerad 24 juni 2022
Den större ekbocken är en så kallad långhorning.
Den större ekbocken är en så kallad långhorning.Foto: Jonas Hedin, Länsstyrelsen Kalmar län

Under 2018 kunde uppfödda större ekbockar från Halltorps naturreservat återintroduceras i Björnö naturreservat i norra Kalmar samt i Tromtö naturreserverat i Blekinge. I dessa områden finns en stor mängd gamla ekar som är lämpliga livsmiljöer för den större ekbocken. I veckan har man nu kunnat lokalisera spår från en lyckad föryngring av den större ekbocken i Björnö naturreservat.

– Ett mycket positivt och välkommet besked för vårt långsiktiga arbete med att bevara den större ekbocken, säger projektledare Jonas Hedin på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Kläckhål större ekbock.
Kläckhål större ekbock.Foto: Jonas Hedin, Länsstyrelsen Kalmar län
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons