Granföretag blir av med Krav-märkning – anklagas för bluff

Smålandsgran blir av med Krav-märkning av julgranar. Företaget utlovar ekologiska granar odlade i Småland, men tusentals granar har visat sig vara icke-ekologiska och komma från Polen, Danmark och Lettland, det rapporterar Aftonbladet.
Publicerad 10 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

På en gård söder om Kalmar har Smålandsgran sitt säte och företaget betonar hur de arbetar för att kunna erbjuda ekologiska granar till 100 procent. Enligt Aftonbladets granskning är verkligheten någon helt annan. Granskningen visar bland annat att Smålandsgran köpt in granar från plantage i Danmark, Polen och Lettland, vilka har märkts som ekologiska– trots att man försäkrar att de ekologiska julgranarna kommer från sina egna odlingar i Småland.

– Vi har upptäckt att de märkt granar som köpts av oss som ekologiska trots att vi inte har några ekologiska odlingar, säger en dansk granproducent till Aftonbladet.

Odlare har slagit larm om bluffen till Jordbruksverket och organisationen Krav, vilket ledde till att Smålandsgrans Krav-certifiering återkallades och företaget stängs av från märkningen i 1,5 år.

I en kommentar till Aftonbladet skriver Smålandsgrans vd Anna Benson att uppgifterna är felaktiga. Hon skriver att det kommer att råda julgransbrist i Sverige framöver och att man sedan några år börjat se sig om i norra Europa efter leverantörer av ekologiska granar. Men då det inte finns särskilt många har man bistått ett antal odlare med att ställa om sin produktion/verksamhet för att den ska uppfylla kraven. Dock fick man ingen certifiering klar i tid och därför har man även i år fortsatt endast sälja svenska granar från Småland. Att icke ekologiska granar från utlandet märktes som ekologiska var på grund av att man skickat felaktiga etiketter, men dessa upptäcktes i tid vid en inventering.

”Jag kan försäkra dig om att Smålandsgran aldrig har sålt en enda julgran som inte varit korrekt märkt”, skriver Anna Benson till tidningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.