Gratisgympan i Lindebergaparken allt mer populär: ”Märker en stor ökning”

Varje måndag klockan 18.00 bjuder Gymmix Lindsdal in till medelpass i Lindebergaparken i Lindsdal. I dessa utomhustider passar många på att röra på sig till musik i sommarkvällen. Utegympan är gratis och erbjuds hela sommaren.
Publicerad 11 juli 2020
På bild syns instruktör Milla Andersson och ett gäng träningsglada deltagare.
På bild syns instruktör Milla Andersson och ett gäng träningsglada deltagare.Foto: Privat

– Dessa tider märker vi en stor ökning på antal gymnaster på vår utegympa i Lindebergaparken. Det är en gratisaktivitet som vi har erbjudit varje sommar sedan 2006. Vi har förstått att gymnasterna verkligen uppskattar det. Nu har vi fått stor respons och det är jätteroligt, säger Anneli Andersson, gympainstruktör och sekreterare i Förlösa Gymnastik och Idrottsförening/Gymmix Lindsdal.

Lindebergaparken är en stor gräsplan där kommunen nyligen har byggt en ny lekpark i ena delen. Det finns även en grillplats. Och i den andra änden av gräsplanen håller alltså gympan till på måndagar. Denna sommaren har de sett många nya ansikten.

– Parken är en samlingspunkt på sommaren. De nya gymnasterna som kommer till oss går säkert på andra gym annars, men vill inte vara inomhus just nu och då passar de på att komma hit. Det är fritt fram och ingen föranmälan behövs, berättar Anneli Andersson.

Verksamheten är helt ideell. Totalt är de 15 till 20 stycken instruktörer och organisationsledare. Gymmix Lindsdal (avdelning inom Förlösa GoIF) har tidigare i sommar även erbjudit intervallträning i skog och mark, både intensivintensitet och ”powerwalk-tempo”.

Resten av året brukar Gymmix Lindsdal ha träning i Lindsdalsskolans gymnastiksal. De erbjuder barnverksamhet, medelpass, intervallträning och yoga. I och med att pandemin slog till i våras fick utegympan starta tidigare än vanligt.

– Vi har många trogna gymnaster som inte är purunga längre. ”Hur ska vi göra?”, tänkte vi, och kom fram till att det fick bli utegymnastik i stället. Vi hoppas på att kunna vara inomhus i höst. Vi följer Svenska Gymnastikförbundets råd som baseras på Folkhälsomyndighetens råd. Det finns ett sug hos många att vara ute och röra på sig. Då passar det jättebra med den här aktiviteten, säger Anneli Andersson.

Är det enbart Lindsdalsbor som är välkomna på gympa?

– Vem som helst är varmt välkommen. Vi tycker det är jätteroligt om vi får hit nya gymnaster!

På bild syns instruktör Milla Andersson och ett gäng träningsglada deltagare.
På bild syns instruktör Milla Andersson och ett gäng träningsglada deltagare.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.