GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gratiskanaler kan försvinna vid teknikskifte – så ska du göra

Marknätet håller på att uppdateras av statliga Teracom och det kan innebära att många människor helt plötsligt får svart i rutan. Det är nämligen så att personer som har en mottagare som är äldre än 13 år riskerar att tappa sina tv-kanaler – även de som är gratis, det rapporterar Hem&Hyra.
Publicerad 20 oktober 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Uppdateringen innebär att markbundna tv-sändningar endast ska gå att se i HD-kvalitet. Det betyder att tittare i det analoga marknätet, med en tv som är äldre än 2008, tvingas ta ett beslut. Antingen köpa en ny tv eller en digital-box som stödjer MPEG4-tekniken.

Det finns ingen exakt siffra på hur många personer som drabbas vid uppdateringen, men de allra flesta har idag tv via fiber eller det digitala kabel-tv-nätet och behöver inte vara oroliga. Sannolikt är det en del personer på landsbygden, i sommarstugor och de som bor hos hyresvärdar som ligger efter med teknikutveckling som ligger i riskzonen. Hem&Hyra har pratat med Ola Vigström vid Myndigheten för press, radio och tv, som uppskattar att det kan vara omkring 10 000 hushåll som drabbas och att det idag är totalt cirka 400 000 hushåll som tar emot tv via marknätet.

– Det kan vara en knivig situation, kanske framför allt för äldre människor. Informationen har varit bristfällig och kommit försent, säger Ola Vigström, till tidningen. Har man fått svart i rutan ska man dock inte genast bege sig för att köpa en ny tv eller box. Det första man ska göra är att genomföra en ny kanalsökning då kanalerna byter frekvens i samband med teknikskiftet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.