Gustav Vasa och ett lysande skägg gör comeback på Kalmar slott: ”En ny chans”

Det blir en favorit i repris på Kalmar slott. Nu öppnar nämligen vinterutställningen Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt. Det är en utställning som vill ge en nyanserad bild av Vasa.
Publicerad 9 december 2022
Gustav Vasa intar åter Kalmar Slott.
Gustav Vasa intar åter Kalmar Slott.Foto: Linus Sandvide

Utställningen som hade premiär 2020 på Kalmar slott och som sedan flyttar runt, till bland annat Borgholms slott, gör comeback. Passande nog är det nästa år också 500-årsjubileet av Vasas tillträde som kung. Den uppskattade utställningen fick kanske inte den publik den förtjänade för två år sedan. Det var nämligen då pandemin tog ett grepp om världen och utställningens vernissage ställdes in.

– Nu får de som inte kunde komma då en ny chans. Men framför allt vill vi ha ett startskott till 2023, detta historiska år. Flera skolor har också hört av sig och frågat om utställningen och berättat att de gärna vill besöka slottet med Gustav Vasa-fokus, berättar slottschef Meg Nömgård, i ett pressmeddelande.

"Skägget" är en ljus- och ljudinstallation med monologer om Gustav Vasa.
"Skägget" är en ljus- och ljudinstallation med monologer om Gustav Vasa.Foto: Adam Humlesol

Nytt för i år är att man under hela utställningsperioden erbjuder besökarna att delta i en tävling. Vinnarna kommer bokstavligen att kunna gå i Gustav Vasas fotspår då man får chansen att göra ett unikt och privat besök genom hela Kungsmakstornet på slottet, ända upp till tornets topp där Gustav Vasa hade sitt gemak. Under visningen kommer man att få se det trägolv som nyligen daterades till 1200-talet och dessutom få kika in i dolda rum som aldrig tidigare visats för allmänheten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.