Gymnasieelever öppnar mediehus: ”Väldigt spännande”

Trion har en dröm om att få jobba med foto, film, ljud och ljus. Tillsammans bildar nu gymnasieeleverna Alexander, Leina och Lovisa mediehuset Reach Media UF.
Kalmar • Publicerad 29 januari 2023
Alexander Warnecke, Leina Papadopoulou och Lovisa Andersson går sista året på estet media på Jenny Nyström och har startat ett mediehus som UF-företag.
Alexander Warnecke, Leina Papadopoulou och Lovisa Andersson går sista året på estet media på Jenny Nyström och har startat ett mediehus som UF-företag.Foto: Linn Svensson

När sistaårseleverna Alexander Warnecke, Leina Papadopoulou och Lovisa Andersson skulle starta ett UF-företag (Ung företagsamhet) i höstas fick de en idé:

De skulle skriva och trycka en kokbok.

Men när tidigare elever från estet media på Jenny Nyströmsskolan besökte trions klass och presenterade hur de startat upp en mediebyrå som UF-projekt, blev eleverna inspirerade och slängde kokboken i papperskorgen.

– Det kändes jättekul och inspirerade, när de tidigare eleverna kom blev det som nyfunnen energi. Vi har ju ändå läst media nu i tre år, så det kändes självklart, säger Leina Papadopoulou.

Ungdomarna körde genast igång med att börja planera sitt företag. Vad jobbar egentligen ett mediehus med och hur lockar man till sig kunder? Svaren är inte enkla, menar trion. Som fortfarande lär sig om mediebranschen.

– Redan samma vecka som vi startade så fick vi chansen att ha ett möte med ett företag som var intresserade av en reklamfilm. Men det blev inget. Vi gav inte upp för det, utan ställde in oss på att vi kunde stöta på motgångar, säger Lovisa Andersson.

Trion erbjuder tjänster som att spela in reklamfilmer, fotograferingar och grafisk design. Ungefär fyra månader efter starten så har företaget fått en del uppdrag.

– Vi erbjuder oss också att fota åt andra UF-företag. Sist filmade vi en julmarknad i Kalmar och nu ska vi filma en konsert som hålls nästa vecka, säger Leina.

Man kan säga att projektet har gett trion mersmak inför framtiden. Efter studenten så skulle eleverna vilja fortsätta med byrån.

– Det är väldigt spännande, för man vet aldrig vad som kan gå fel och det är alltid utmaningar. Vi behövs överallt, efter varje uppdrag har vi lärt oss något nytt, säger Alexander Warnecke.

– Just nu är vi väldigt fast i Småland och Kalmar län, vi kan inte åka runt i landet just nu men vi skulle vidga våra vyer. Målet är att få vara med på något större projekt nu och få fortsätta med detta när vi blir äldre, säger Lovisa.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.