Gymnasiemässan ger högstadieelever svar på frågorna inför gymnasievalet

Under lördagen den 8 oktober slog Kalmars kommunala gymnasieskolor upp dörrarna för framtida elever. Under mässan fanns det möjlighet att se sig runt på skolorna och att prata med lärare och elever som redan går på de olika programmen.
Publicerad 10 oktober 2022 • Uppdaterad 11 oktober 2022
August Olsson, som går tredje året på Lars Kaggskolan, berättar för Marcus och Olof Rudestig om VVS- och fastighetsprogrammet.
August Olsson, som går tredje året på Lars Kaggskolan, berättar för Marcus och Olof Rudestig om VVS- och fastighetsprogrammet.Foto: Sonja Lagerwall

Gymnasiemässan lockade flera elever som står inför valet av vilken gymnasieskola och vilket program de ska välja. En del var där för att höra mer om de olika programmen och andra ville se hur skolorna ser ut. Både lärare och elever som redan går på skolorna fanns på plats för att svara på alla frågor som kan underlätta valet.

För Sara Hansen och Thea Rydholm blev Stagneliusskolan första stoppet. De var där för att kolla in samhälls- och ekonomiprogrammen.
För Sara Hansen och Thea Rydholm blev Stagneliusskolan första stoppet. De var där för att kolla in samhälls- och ekonomiprogrammen.Foto: Sonja Lagerwall

De blivande gymnasieeleverna behöver både fundera över vilken skola de tror att de kommer trivas bäst på och vilket program de vill studera. Men att välja program och skola kan vara två val som går emot varandra. Molly Almgren är en besökare på mässan. Hon hade helst velat gå på Stagneliusskolan, men hon vill samtidig studera naturprogrammet och det finns inte där. I lördags var hon och besökte skolorna som kan erbjuda naturprogrammet för att känna på hur stämningen är på dem.

Elsa Larsson var också med och kollade på skolorna. Hon vet redan att hon vill gå frisörprogrammet, men tycker ändå att det är bra att mässan hålls så här tidigt på hösten.

– Det är bra att de är tidigt ute så man får tid på sig att välja, säger Elsa Larsson.

Molly Almgren och Elsa Larsson har precis besökt Lars Kaggskolans öppet hus.
Molly Almgren och Elsa Larsson har precis besökt Lars Kaggskolans öppet hus.Foto: Sonja Lagerwall

En del niondeklassare vet redan vad de vill gå på gymnasiet. Rasmus Blomgren och hans pappa Martin Blomgren berättar att Rasmus redan är ganska säker på att han vill gå teknikprogrammet. Men besöket på mässan gav ändå en bredare bild av vad det finns för möjligheter på skolan.

Rasmus Blomgren och hans pappa Martin Blomgren var på Lars Kaggskolan och kollade bland annat in teknikprogrammet.
Rasmus Blomgren och hans pappa Martin Blomgren var på Lars Kaggskolan och kollade bland annat in teknikprogrammet.Foto: Sonja Lagerwall

Gymnasiemässan bjöd även på en hel del demonstrationer av vad eleverna får göra under sin studietid. Bland annat visade naturprogrammet på Jenny Nyströmsskolan upp lite av vad eleverna får testa på i kemisalen och på Lars Kaggskolan visade teknikprogrammets elever upp vad de fått lära sig.

Laborationer visades upp i Jenny Nyströmsskolans kemisal.
Laborationer visades upp i Jenny Nyströmsskolans kemisal.Foto: Sonja Lagerwall

Alexander och Johanna Thegerström var och kollade runt på Jenny Nyströmsskolan. För Alexander står valet mellan naturprogrammet och estetprogrammet. Johanna berättar att hon tycker det är bra att Alexander har egna idéer om vilka program som skulle passa bäst, men att hon självklart har egna tankar också.

– Man vill låta sitt barn välja själv, berättar Johanna Thegerström.

Alexander och Johanna Thegerström påväg in till naturprogrammets lokaler på Jenny Nyströmsskolan.
Alexander och Johanna Thegerström påväg in till naturprogrammets lokaler på Jenny Nyströmsskolan.Foto: Sonja Lagerwall
En del av laborationerna smällde och brann, vilket lockade mångas intresse.
En del av laborationerna smällde och brann, vilket lockade mångas intresse.Foto: Sonja Lagerwall
Teknikeleverna på Lars Kaggskolan visade upp hur de får använda sina kunskaper.
Teknikeleverna på Lars Kaggskolan visade upp hur de får använda sina kunskaper.Foto: Sonja Lagerwall
Augus Johansson och Elliot Carsheim går tredje året på estetprogrammet.
Augus Johansson och Elliot Carsheim går tredje året på estetprogrammet.Foto: Sonja Lagerwall

FOTO & TEXT: Sonja Lagerwall

Sonja Lagerwall
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.