Hade stulna cyklar värda över 100 000 kronor – döms till fängelse

En man i 40-årsåldern från Kalmar döms för häleri efter att han bland annat ska ha innehaft två stulna elcyklar, som nya är värda 93 000 kronor styck.
Publicerad 9 september 2022 • Uppdaterad 10 september 2022
De stulna cyklarna som hittades.
De stulna cyklarna som hittades.Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Natten mellan den 13 och 14 juni genomförs ett inbrott i en släpvagn kopplad till en bil vid Scandic hotell i Kalmar. I släpet stals två cyklar som var demoexemplar för provcykling vid ett event. Enligt ägaren är nypriset på cyklarna 93 000 kronor styck och begagnat skulle de troligtvis kosta 50 000-60 000 kronor styck.

En månad senare skulle de stulna cyklarna hittas i samband med att polis kontrollerar två personer i Kalmar. Förutom de två cyklarna hittas även en stor mängd verktyg i en stuga som mannen förfogar över.

En av personerna, en man i 40-årsåldern, åtalades för två fall av häleri – vilket han nekade. Han menade att han skulle köpa en av cyklarna från en kille som brukar sälja cyklar och är en erkänd och duktig försäljare. Han provade båda cyklarna, men bara den ena var i rätt storlek. Säljaren hade ingen cykelhållare till bilen så båda cyklarna blev kvar. Köpet skulle genomföras en vecka senare och då hade han begärt kvitto vid köpet. Han ville inte namnge säljaren.

Tingsrätten anser att mannens uppgifter är så vaga och okontrollerbara att de inte är trovärdiga.

”NN måste ha förstått att det fanns en risk för att cyklarna var stulna och har i vart fall varit likgiltig inför detta. Uppsåt har därmed förelegat”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms även för häleri gällande innehav av stulna verktyg och maskiner.

Mannen förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare. Han dömdes senast i april 2021 av Göta hovrätt till skyddstillsyn för häleri och stöld.

Då han har återfallit i liknande brottslighet under pågående prövotid och övervakning blir det inte tal om någon icke frihetsberövande påföljd. Mannen döms därför till fyra månaders fängelse.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.