Hagelsrums Biogas och Kjell Axelsson årets mottagare av Solrospriset

– Att ersätta fossila bränslen kommer att bli helt avgörande för att bekämpa klimathotet.
Publicerad 30 november 2020
Klimatkommissionens ordförande Ilko Corkovic, till vänster, gratulerade Tom Birgersson som via Skype berättade om Hagelsrums Biogas. ”Hur länge ska jag prata, jag kan hålla på hur länge som helst!”, sa en glad och entusiastisk mottagare av Solrospriset 2020.
Klimatkommissionens ordförande Ilko Corkovic, till vänster, gratulerade Tom Birgersson som via Skype berättade om Hagelsrums Biogas. ”Hur länge ska jag prata, jag kan hålla på hur länge som helst!”, sa en glad och entusiastisk mottagare av Solrospriset 2020.

Kjell Axelsson, eldsjäl, expert och investerare, höll ett brandtal när han på måndagen tilldelades Solrospriset av Klimatkommission Kalmar län.

– Det är dags att alla länder kastar egenintressena i papperskorgen och drar åt samma håll. Jag blir förtvivlad när jag ser hur vi misshandlar vårt jordklot.

– Men det är glädjande att Kalmar känns som ett föregångarlän, konstaterar Kjell Axelsson, som har haft en nyckelroll när det gäller utvecklingen av biogas i Kalmar län under lång tid.

Han är tidigare ägare av Läckeby Water Group, med dotterbolagen Purac och Purac Puregas, och är i dagsläget delägare i More Biogas Småland AB, Kalmar Biogas AB, FAMAX AB och Lackeby Product AB.

Pristagarnas diplom med tillhörande motivering.
Pristagarnas diplom med tillhörande motivering.Foto: Carolina Gunnarsson/Region Kalmar län

Den andra mottagaren av Solrospriset i år är Hagelsrums Biogas, som tillverkar biogas av gödsel från egna Hagelsrums gård i Målilla och levererar till fyra tankstationer i Målilla, Vimmerby, Högsby och Hultsfred.

– Vi tyckte det var synd att inte utnyttja den här klimatsmarta resursen, säger Tom Birgersson som är produktionsansvarig.

– Vi är ju bönder som jobbar med att producera mat så att driva mackar var kanske inte vår första idé, men när ingen annan ville göra det så blev det så!

Mackarna har nyss öppnat, den i Hultsfred öppnar inom kort, och Tom Birgersson ser med spänning fram emot framtiden.

– Jag hoppas såklart att det här är en grej som kommer att växa, att det blir en del av omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle. Det är ju så häftigt för det här handlar inte bara om miljö, det handlar inte bara om ekonomi, inte bara om landsbygdsutveckling, utan allt omfamnar varandra.

Solrospriset delas sedan 2010 ut till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

– Vi vill lyfta fram goda exempel på vår väg mot målet med ett fossilbränslefritt Kalmar län 2030, förklarade Klimatkommissionens ordförande Ilko Corkovic under måndagens digitala prisceremonin.

Bakom kommissionen står Region Kalmar län och länsstyrelsen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.