Håll utkik: Länsstyrelsen ber ölandsbor att hålla utkik efter grönfläckiga paddor

Allmänheten uppmanas nu att hålla utkik efter den grönfläckiga paddan som är huvudpersonen i ett paddprojekt på Öland, det rapporterar P4 Kalmar.
Öland • Publicerad 4 oktober 2022
I Sverige är den en riktig strandälskare och lever i kustnära miljöer med många soltimmar. Favoritplatserna är små grunda vattensamlingar med hög vattentemperatur. Källa: Världsnaturfonden
I Sverige är den en riktig strandälskare och lever i kustnära miljöer med många soltimmar. Favoritplatserna är små grunda vattensamlingar med hög vattentemperatur. Källa: VärldsnaturfondenFoto: Mostphotos

Under åren som gått så har tusentals paddor satts ut i naturen i hopp om att försöka få tillbaka arten på ön. Och det verkar även ha lyckats.

Länsstyrelsen ber nu allmänheten att hålla utkik efter de fläckiga paddorna och fotografera och rapportera in till när de ser en padda. Antingen till Nordens Ark eller direkt till Länsstyrelsen.

– Nu kan man se den på Öland, men den är inte lätt att se. Den har ett kamouflagemönster så man måste nästan veta var den är. Nu hoppas vi på att allmänheten ska rapportera, säger Susanne Forslund, naturvårdare på Länsstyrelsen Kalmar län till radion.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.