GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han blir ny kyrkoherde i Kalmar: ”Ödmjuk inför uppdraget”

Det står nu klart att Gustav Lundborg har utnämnts till ny kyrkoherde i Kalmar och kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt av biskop Fredrik Modéus.
– Jag är ödmjuk inför uppdraget, säger Gustav Lundborg i ett pressmeddelande.
Kalmar/Öland • Publicerad 28 november 2022
Gustav Lundborg.
Gustav Lundborg.Foto: Christer Brosché

Gustav Lundborg tillträder som ny kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt den 1 januari. Han tillträder först den 1 mars som ny kyrkoherde i Kalmar pastorat och kontraktsprostuppdraget kommer att bedrivas parallellt med kyrkoherdetjänsten.

Han kommer närmast från en tjänst som chef för den pastorala enheten på Växjö stiftskansli. Tidigare har han bland annat varit kyrkoherde i Ålems församling och Förlösa-Kläckeberga församling. Han prästvigdes för Växjö stift 2002.

–Kontrakten har historiskt spelat stor roll i stiftet, inte minst gällande det gemensamma lärandet och erfarenhetsutbytet över pastoratsgränserna. Jag är ödmjuk inför uppdraget som ny kontraktsprost och glad över biskopens förtroende, säger Gustav Lundborg i ett pressmeddelande.

Vad är en kontraktsprost?

Kontraktsprost

Kontraktsprosten är en präst som har biskopens uppdrag att samordna uppgifter och verksamhet inom ett kontrakt, som består av flera församlingar. Kontraktsprosten biträder även biskopen vid visitationer, det vill säga då biskopen besöker och granskar verksamheten i församlingarna och inviger också nya kyrkogårdar.

Kyrkoherde

En kyrkoherde är i grunden en präst och är den som leder all verksamhet i församlingar och pastorat. Kyrkoherden fungerar som en arbetsledare för de andra anställda.

Källa: Svenska kyrkan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.