Han blir räddningschef för nya förbundet: ”Motiverande och spännande”
Namn: Rutger Ekbrand
Ålder: 35
Familj: Fru Sandra, barn Ture (4 år) och Otto (1,5 år)
Bor: Ljungbyholm
Kommer från: Bara (liten ort utanför Malmö)
Aktuell som: Räddningschef för Räddningstjänst Sydost
Beskriv dig själv med tre ord: Lugn, strukturerad, nyfiken
Godmorgon, när klev du upp i dag?
– 6.15.
Hur startar du helst dagen?
– Med en kopp kaffe i lugn och ro.
Du är ny räddningschef för Räddningschef Sydost, hur känns det?
– Det känns bra, jättekul. Vi har jobbat för det här länge och det känns kul att det snart är igång.
Du har tidigare varit räddningschef för Ölandskommunerna (sedan 2017) men får nu sju kommuner till att ha hand om, hur tror du det kommer gå?
– Det känns spännande med nya utmaningar och att bygga upp något nytt. Motiverande och spännande.
Vad blir det för nya utmaningar tror du?
– Det är ju nio kommuner och sju organisationer som ska ihop så det blir stora utmaningar som vi kommer få jobba länge med – att få alla att känna samhörighet i det nya, få nya arbetssätt och rutiner. Det finns att göra framåt.
Vad gör en räddningschef?
– Formellt och enligt lagen är jag ansvarig för räddningstjänstverksamheten, den operativa delen. Utbildning, drift och underhållning.
Du är inte med och åker ut på uppdrag?
– Det var ett par år sen. Vi är ett par stycken vakthavande räddningschefer och vi är inte ute på skadeplatser. Men vid större tillfällen som får stor påverkan så är man med som beslutsfattare, som stabsfattande eller liknande. Men vi åker inte på larm eller så, min sista utryckning var nog 2018.
Vad är det med den här branschen som lockar dig?
– Intressant chans. Rent generellt. Jag tycker utveckling och att se helhetsbilden är intressant, det var därför jag sökte räddningschefsjobbet från början. Sen har jag från början tyckt att räddningstjänsten är en intressant bransch att jobba i. Jag började 2012, det är snart 11 år sen och det har hänt väldigt mycket i världen sen dess. Det är nya saker att fokusera på med allt som pågår i omvärlden. Försvaret håller på att byggas upp igen och det är mycket att jobba med som vi inte jobbat med de senaste åren.
Har du något exempel på vad som är nytt?
– Räddningstjänsten får en stor roll i det civila försvaret då vi får hantera uppgifter vi normalt sett inte gör, när det inte är höjd beredskap. Det blir ny planering och nya förmågor eftersom vi bygger upp saker som vi inte har. Lagstiftningen säger att har vi höjd beredskap så ska räddningstjänsten jobba med att hantera minor och oexploderad ammunition till exempel. Det har vi ingen kompetens kring idag så det kommer att byggas upp. Det blir också ett större fokus på att hantera raserade byggnader och göra insatser där. Vi får hantera mer och större omfattande händelser på ett annat sätt än under vanliga förhållanden. En stor utbyggnad generellt där vi har en ganska viktig roll för Sverige. Det civila försvaret demonterades ner på 90-talet efter kalla krigets slut och nu ska det byggas upp igen ganska snabbt.
Ser du några svårigheter med det nya samarbetet inom Räddningstjänst Sydost?
– Som sagt är det ett gäng befintliga organisationer så det blir alltid utmaningar oavsett vilken bransch man befinner sig inom. Sen är ju den här verksamheten lite speciell, hade det varit en annan verksamhet hade man kunnat stänga ner den några månader men vi måste ju ha verksamheten igång samtidigt som vi gör om den. Så det finns utmaningar utifrån det perspektivet.
Hur påverkar det ”vanligt folk” att räddningstjänsterna går ihop?
– För medborgarna kommer det inte vara något som de märker på något sätt. Den uppmärksamme kanske kommer märka att det står räddningstjänst Sydost istället för Kalmar eller Nybro. Men i övrigt blir det för invånarna ingen skillnad. På sikt blir det skyddet man får vid händelser förhoppningsvis ännu bättre än vad det är idag.
Hur gör du för att varva ner?
– Går en promenad.
Hur tacklar du en motgång?
– Genom att försöka göra det bästa av situationen.
Vad gör du en ledig dag?
– Gör något med familjen.
Vad tycker du är det bästa med Kalmar?
– Fin stad med nära till havet.
Vad tycker du är mindre bra med Kalmar?
– Det blåser hela tiden.
Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?
– Stensö.
Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– Historiska dokumentärer.
Person du ser upp till?
– Min pappa.
Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?
– Leif GW Persson, David Batra och Caroline Seger.
Vad skulle du bjuda på?
– Något grillat.
Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
– Min familj.
Hur ser du på framtiden?
– Positivt, även om allt i omvärlden är oroligt just nu.