Annons

Han blir tillfällig smittskyddsläkare när Labbé Sandelin är tjänstledig

På måndag börjar länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin en tjänstledighet för att slutföra sin avhandling. Nu är det klart vem som blir hennes tillfälliga ersättare.
Publicerad 19 augusti 2021 • Uppdaterad 20 augusti 2021
Staffan Sylvan blir tf smittskyddsläkare i Kalmar län. Arkivfoto.
Staffan Sylvan blir tf smittskyddsläkare i Kalmar län. Arkivfoto.Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Det blir Staffan Sylvan som blir tillfällig smittskyddsläkare fram till årsskiftet.

– Jag har glädjen att få hoppa in här efter Lisa under hösten som ställföreträdande smittskyddsläkare.

Annons

Sylvan är bosatt i Stockholm, utbildad specialist i infektionssjukdomar och har mångårig erfarenhet av att arbeta med smittskyddsfrågor från bland annat smittskyddsenheterna i Stockholm, Uppsala och Jämtland/Härjedalens län.

– Jag är väldigt glad över att få komma in och lära mig lite mer om pandemin. Vi har fått in en virusvariant som man kallar för delta och den är betydligt mer smittsam än den tidigare varianten som har dominerat i landet. Den är mer smittsam och den verkar även kräva fler personer i sjukhusvård och har en ökad mortalitet.

– Därför anser jag nu att den stora prioriteringen som vi måste genomföra i region Kalmar län är att få så god vaccinationsanslutning som möjligt. Jag har sett på de siffror som Lisa Labbé Sandelin presenterat att vaccinationsanslutningen i gruppen 60 år och äldre är god, men inte alls lika god i de yngre åldersgrupperna. Under 50 år är mellan 30-40 procent mottagliga för infektionen och det skapar möjlighet för en ganska omfattande smittspridning som kan resultera i tryck på sjukvården och även allvarlig sjukdom för individerna.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons