GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han har hönshus mitt på Kvarnholmen: ”Trivsamt och avstressande”

När Anders Thor fyllde 50 år fick han en lite ovanlig födelsedagspresent – fem stycken skånska blommehöns. I början kändes djuren svåra att ta sig an, men nio år senare lever han, hönsen och grannarna i harmoni på innergården mitt i stan.
Kalmar • Publicerad 16 april 2022
Anders Thor på väg ut från hönornas inhägnad.
Anders Thor på väg ut från hönornas inhägnad.Foto: Hedda Ottestam

Utanför murarna rullar stadslivet på som vanligt. Bilar och bussar bullrar förbi och människor rusar stressat förbi på väg till och från jobb. Anders Thor har nära hem från jobbet på arkitektfirman som ligger bara tvärs över gatan.

Så fort vi kliver in genom grindarna till innergården på Ölandsgatan transporteras vi till en annan värld. Här samsas ljudet av fågelkvitter och kuttrande duvor med ljudet av sprättande höns.

– Det är väldigt trivsamt och avstressande att ha dem här. Kvarnholmen är gammalt så jag har känslan av att man haft höns här förut, berättar Anders.

– Men mardrömmen är ju att de springer ut på Kaggensgatan. Hade de fått gå ifred på stan hade de nog gått in igen av sig själva, men jag hade inte varit bekväm med det. Vi brukar pendla mellan att ha dem här och i vår sommarstuga och där brukar de få springa omkring fritt på gräsmattan.

I nuläget struttar fyra hönor runt i inhägnaden på innergården.
I nuläget struttar fyra hönor runt i inhägnaden på innergården.Foto: Hedda Ottestam

Det var däremot inte Anders själv som kläckte idén att skaffa fjäderfäna, utan det var hans kompisar som ruvat på den.

– Om jag inte hade fått dem av mina kompisar hade jag inte skaffat höns själv. Det är mer som att vi blev med höns. Det har varit en utmaning men också lite kul. Det var roligt i början att se hur det skulle gå. Men jag har upptäckt att det är trivsamt att ha dem, de är lättskötta och det lyxigt att kunna plocka ägg.

Vad tycker grannarna?

– Vi har sett det som ett experiment från början, så skulle det inte funka med någon granne lägger vi ner direkt. Men alla grannar tycker det är en kul grej. Det är en viktig faktor om man bor så här att man är överens med grannarna. Det är också praktiskt när vi reser bort att erbjuda grannarna ägg i utbyte mot att de ser till hönsen.

Dagens skörd av ägg.
Dagens skörd av ägg.Foto: Hedda Ottestam

Har hönsen några namn?

– De första fem fick namn efter fem mostrar till min fru Lena. Men när hönsen sedan råkade ut för olika saker, som höken eller mården, blev det lite olustigt. Sedan dess har vi låtit bli att döpa dem. Jag ser mest till att de har det bra och så får de sköta sig själva. Det går inte att bli för fäst vid dem. De höns som är här nu är tredje omgången sedan de första, säger Anders.

Nu vill han att andra också testar på att ha höns – trots att man inte bor på landet.

– Det finns ett vettigt regelverk om att man får ha max fem höns om man bor i stan. Det är precis lagom för att bli självförsörjande med ägg.

Hönorna har ett hönshus med automatisk lucka så de kan gå in och ut som de vill.
Hönorna har ett hönshus med automatisk lucka så de kan gå in och ut som de vill.Foto: Hedda Ottestam

Hur mycket ägg blir det?

– Det är olika beroende på årstid. Snittar man över året blir det minst två om dagen, kanske tre.

Hinner ni äta upp alla ägg?

– Nej, inte alltid. När det bara är jag och Lena brukar vi kunna ge bort lite. Men när hela familjen är här äter vi upp alla. Nu håller vi på att bunkra upp med ägg så vi har inför påsk när barnen kommer!

Anders Thor vill att fler testar på att ha höns hemma.
Anders Thor vill att fler testar på att ha höns hemma.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.