GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Handgjord animation av rörande klass

Publicerad 19 november 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Wendell & Wild (Film, Netflix)

Wendell & Wild
Wendell & WildFoto: Netflix

Sedan 2009 års fantastiska “Coraline” har det varit i princip knäpptyst från animationsmästaren Henry Selick (även regissören bakom ikoniska “The Nightmare Before Christmas” från 1993). Av alla de flertal projekt han utvecklade under dessa 13 långa år är det tråkigt nog bara ett som nu har nått mållinjen, “Wendell & Wild”. Den är dessutom så pass magisk att saknaden efter Selick blir starkare, retroaktivt.

Tillsammans med Jordan Peele (“Get Out”, “Nope”) har han här svarvat en hjärtvärmande berättelse om den föräldralösa ungdomstjejen Kat (Lyric Ross) som tampas med allt från demoner från underjorden till något ännu läskigare; skrupelfria kapitalistskurkar. Selicks förmåga att ta handgjord stop motion-animation till sin absolut högsta punkt slutar aldrig att imponera och man kan inte annat än att tappa hakan över det visuella. Det detaljerade hantverk (i ordets rätta bemärkelse) och den kärlek som krävs för att få liv i en film av detta slag är djupt rörande. Addera sedan en gripande story, felfria röstskådespelare och ett bildspråk som är stöpt i alla sorters Halloween-estetik och succén är ett faktum.

Viktor Jerner