GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Händiga händer skänker värme till behövande

Klockan är strax efter två en kall decemberdag. Porslin klingar, kaffemaskinen kokar och skratt kommer från församlingshemmet i S:t Johannes. På måndagseftermiddagarna träffas gruppen Händiga händer här. Det är en grupp frivilliga medarbetare som träffas och skapar handarbete tillsammans, som sedan hittar hem till behövande.
Publicerad 17 december 2022
Ingrid och Christine i full gång med att skapa värmande plagg.
Ingrid och Christine i full gång med att skapa värmande plagg.Foto: Isabell Karlsson

– Nu håller vi på att sticka strumpor, vantar, halsdukar och mössor som ska skickas till barnen i Ukraina. Händiga händer har precis skickat iväg en låda med varma, stickade julklappar till Vänersborg där dom ska ha en julfest för hemlösa, säger Annika Johansson, som är diakon i S:t Johannes församling.

Gruppen är inne på tredje året. Under coronapandemin när man inte kunde träffas som vanligt i församlingshemmet, satt de ute under våren och sommaren och stickade.

Foto: Isabell Karlsson

De bestämmer tillsammans vad nästa projekt ska bli. Tidigare har över 300 återanvändbara bindor i tyg skickats till Kenya, och nu har det även skapats blöjbyxor som ska skickas till Aspeboda Foundation For Children - AFFC. AFFC är en organisation som gruppen alltid arbetar mot. Dit skickas sydda och stickade kläder som organisationen skickar vidare till Gambia i Afrika.

Händiga händer blir en plats för gemenskap. Här är Birgit och Annika.
Händiga händer blir en plats för gemenskap. Här är Birgit och Annika.Foto: Isabell Karlsson

I år blev årets julklapp hemstickat.

– Jag tror att det blev årets julklapp för det är alltid roligt att få något gjort med värme och kärlek, säger en av medarbetarna och ler.

– Men det är också ett tillfälle att få samlas och skapa något tillsammans, att se arbetet växa fram och bli någonting. Nu är det också värre än någonsin, höga elpriser och en ökad kostnad på mat. Det är många som fryser nu. De som redan har det svårt, får det ännu svårare.

Mona visar upp en varm mössa.
Mona visar upp en varm mössa.Foto: Isabell Karlsson

Gruppen blir en plats för gemenskap

– Gemenskapen här i kyrkan betyder jättemycket för mig. Speciellt för mig som förlorade min man i våras. Det är så skönt att få prata och umgås. Det blir fina samtal och gemenskapen är så stark. Kyrkan är en fin plats och jag känner mig alltid sedd och välkommen, säger Mona.

Text och bild: Isabell Karlsson

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.