GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hanna är tillbaka efter två månader ombord på isbrytare i Arktis

Den 24 juli var det dags! Då påbörjade isbrytaren Oden den unika och spännande resan mot Arktis som skulle pågå i två månader. Hanna Farnelid från Kalmar var en av forskarna som var med på isbrytaren.
Publicerad 13 oktober 2021
Foto: Hanna Farnelid
Foto: Hanna Farnelid

– Det har varit helt fantastiskt att få möjligheten att åka till ett ställe som är så isolerat och som så får människor får möjlighet att besöka. Det är väldigt outforskat - som en helt annan värld, berättar Hanna Farnelid efter hemkomsten.

Resans mål var att kartlägga ekosystemets status och förändring i och med klimatförändringarna.

– Vi har varit så otroligt isolerade utan internetuppkoppling eller telefontäckning. När vi var på isen i Arktis i norra ishavet var det sju dagars evakueringstid. Det säger verkligen något om att man är långt ifrån civilisationen, men vi hade läkare och sjuksköterska ombord.

I två månader var Hannas värld i princip bara vit och blå och allt var en enda lång dag, i och med att det var ljust dygnet runt.

– Det var en annorlunda upplevelse. Man blir väldigt fascinerad av de krafter som finns i naturen, hur vackert det är, men också hur små och sårbara vi människor är på jorden. Man får stor respekt för världen och börjar reflektera över vad vi gör här på jorden. Det var otroligt häftigt.

Oden är en svensk isbrytare, och är dessutom världens starkaste isbrytare som det bedrivs forskning ombord på. Hanna beskriver hur de 75 personer som befann sig ombord blev som ett litet samhälle. Hon var en av totalt 38 forskare, och de var sex kollegor från Linnéuniversitetet med på resan. De gick in i enskild karantän den 16 juli och steg ombord på Oden den 24 juli för att påbörja färden. Den 20 september var de tillbaka i Helsingborg och reste vidare mot Kalmar.

Vad var det mest spännande som hände under resan?

– Vi träffade på ett par riktigt stora isbjörnar som kom rakt emot oss och var nyfikna på båten och ville hälsa. De var inte var rädda alls. Kanske kände de lukten av middagen. De ser otroligt söta ut men är totalt livsfarliga, så varje gång vi var ute och arbetade på isen hade vi björnvakt som stod med gevär och höll utkik, säger Hanna och fortsätter berätta,

– Något som också var spännande var när vi var i de nordligaste delarna. Under ungefär fyra veckor var det nästan inget djurliv alls. Inga fåglar, fiskar eller sälar. Det var ovant att inte ha några djur runt sig. Det var också intressant att få se hela den här miljön som man vet är så skör. Det sker snabba förändringar i Arktis och det var spännande att få komma dit och se havsisen. Det var många starka upplevelser och intryck.

Gick det att ha någon kontakt med familj, vänner och övrig omgivning?

– Vi hade satellittelefon så att vi kunde ringa upp, men det var fördröjning. Kapten brukade skriva ut nyhetsblad någon gång om dagen om man ville veta lite om omvärlden. Vi har också haft en mejl ombord som vi kunnat skicka via satellit. Mobilen hade man mest för att se vilken tid det var, och ta lite kort.

Har ni redan nu kunnat dra några slutsatser av de prover ni har samlat in?

– Vi kan delvis dra slutsatser. I vattnet var det låga halter av klorofyll. Det innebär att det är låg produktion i de här delarna, och inte så mycket mat till högre organismer. Dessutom stämde sjökorten dåligt. Ibland trodde vi att det var ett specifikt djup, men när vi väl var där kunde det vara en skillnad på tusen meter. Det säger en del om hur lite man vet om det här outforskade området. Det är få studier som gjorts här tidigare. Vi är väldigt nöjda med den forskning som vi har kunnat genomföra och det blir spännande att fortsätta jobba med proverna.

Hur kommer ni arbeta framåt med material ni fått med er hem?

– Vi har samlat in prover för flera år framöver för att förstå hur ekosystemet mår. Vi ska analysera proverna i våra laboratorium. Till exempel tittar jag på DNA och RNA för att se vilka organismer som lever i vattnet och vad de gör. Resultatet kommer vi publicera i vetenskapliga tidskrifter. Jag kommer även vara ute och prata i skolklasser och förmedla det här som vi har fått uppleva - vad som händer i Arktis. Bara under min livstid har 60 procent av havsisen smält. Det är dramatiska förändringar som sker.

Hur var det att komma hem igen efter två månader?

– Det var jätteroligt. Mina barn tycker att det är häftigt och lite fascinerande, och det är roligt att berätta vad jag har varit med om. Man blir också lite knäpp när man kommer hem och ser träd och färger och får träffa familjen igen. Det är tvära kast, men väldigt kul att vara hemma. Till och med en fluga blir spännande för det var så begränsat med dofter och intryck där ute. Man blev nästan skärrad när man såg de första båtarna vid Norges kust. Den första solnedgången var också ett starkt intryck eftersom det hade varit ljust hela tiden. Nu tog den här långa åttaveckorsdagen slut.

Om Hanna

Namn: Hanna Farnelid

Ålder: 38

Bor: Rinkabyholm

Gör: Docent i marin ekologi och arbetar som biträdande lektor vid Linnéuniversitetet

Familj: Man och tre barn

Aktuell med: Nyligen hemkommen från en två månader lång resa till Arktis.

Gör på fritiden: Stickar och umgås med familj och vänner

Klicka på bildspelen för att bläddra bland bilderna:

7 bilder
9 bilder
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.