GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hans dagliga inlägg lär Kalmarborna om lokalhistoria

Vem är den där Moritz Fingerhut egentligen? Han som dagligen gör nya inlägg i lokala grupper på facebook, med informativa texter och fina bilder från tider som flytt. KalmarPosten ringer upp och några dagar senare träffas vi på Stortorget, intill huset där han bodde som barn.
Publicerad 11 september 2021
Moritz Fingerhut bodde som barn ovanpå Rågårds Modehus. ”Fast då hette det Göteborgs Magasinet. Farsan var tillskärare, arbetsledare för sömmerskorna som satt på andra våningen. Vi bodde i tjänstelägenheten på tredje våningen”.
Moritz Fingerhut bodde som barn ovanpå Rågårds Modehus. ”Fast då hette det Göteborgs Magasinet. Farsan var tillskärare, arbetsledare för sömmerskorna som satt på andra våningen. Vi bodde i tjänstelägenheten på tredje våningen”.
Foto: Simon Karlsson

Moritz Fingerhut och hustrun Ann-Mari är redan på plats när jag anländer till mötesplatsen, domkyrkans trappa. Efter intervjun ska de åka vidare till Öland. Det är den 1 september, solen skiner och det är en högst njutbar sensommardag.

Bara ett par dagar tidigare har en läsare tipsat om att det här är någon det vore intressant att läsa om, och jag kan jag inte annat än hålla med. Med undantag för en kortare jobbperiod i Malmö har 74-åringen bott och verkat i Kalmar hela livet, och har mycket att berätta. Under flera års tid har Moritz Fingerhut gjort 1000-tals inlägg i lokala facebook-grupper, där han presenterar lokalhistoria med bild och text.

Den här morgonen har han publicerat ett inlägg om klassiska progbandet Ragnarök, som inom kort har lajkats av ett 100-tal personer och fått ett 20-tal kommentarer.

– Fast det blev politiskt käbbel. Någon skrev att det var bättre förr, och då skulle någon annan visa med diagram att det var det inte alls. Och så höll det på, så jag såg till att kommentarsfunktionen stängdes av, säger Moritz.

Nä, han vill att läsarna ska hålla sig till ämnet, Kalmars lokalhistoria. Och det gör de oftast.

– Mest respons får jag på inlägg om gamla hus som folk känner igen, eller tidigare arbetsplatser som Arenco, Kalmar Verkstad och Exoverken. Människor som har bott eller arbetat där skriver gärna en kommentar.

Själv har han arbetat på alla tre nämnda industrier, och som postiljon, och på Hällqvists. Med mera.

– Jag har varit på en massa ställen, i alla branscher känns det som, skrattar Moritz.

Har du alltid haft ett stort intresse för lokalhistoria?

– Intresset väcktes när jag blev medlem i Kalmar stads hembygdsförening 2011. Där hittade jag pärmar fulla med fotografier från förr som fascinerade mig. Då tänkte jag att det här kan man nog göra någonting av, förmedla ut till folket som bor här.

Foto: Simon Karlsson

Bilderna hade skänkts till kommunen och länsmuseet, och med deras tillstånd att publicera i olika forum drog han så smått igång sitt privata folkbildningsinitiativ.

Väldigt mycket av den fakta han publicerar hämtar Moritz från Kalmar Lexikon, det praktverk på 600 sidor som Kalmar stads hembygdsförening jobbade med i sju år och gav ut 2014. En mängd skribenter har bidragit till innehållet, Moritz har själv bidragit med bilder. Han lyfter även fram före detta stadsarkitekten Per Jarlbos ”Kalmars gatunamn”.

– Och så dammsuger jag nätet efter ny kunskap.

– Jag publicerar inlägg i stort sett varje dag, i grupperna ”Calmare stad förr i tiden” och ”Kalmar”, och har hållit på i 3-4 år.

Vad får du för reaktioner?

– Väldigt många positiva reaktioner, från många medlemmar i facebook-grupperna. Jag gör inlägget dagen innan och lägger ut det på morgonen, och då kommer reaktionerna så snabbt att det känns som att folk sitter och väntar på det!

– I somras tog jag en veckas semester från att publicera, vilket jag meddelade i ett inlägg. En del skrev att det var jag väl värd, en del skojade att det fick jag inte göra.

Moritz och Ann-Mari som sedan många år bor i närheten av Skälby är ofta ute och promenerar. Och varje vecka träffar de vännerna i hembygdsföreningen, möten som under pandemin fått ske utomhus just på Skälby.

Paret träffades i början av 1970-talet. I Kalmar såklart.

– Jag kommer från Brömsebro och flyttade hit för att gå på Stagneliusskolan, berättar Ann-Mari.

– Och så träffades vi på en discodans på Teknis (Lars Kaggskolan, reds. anm.). Vi gillade att dansa när vi var yngre, var på Sandra två, tre gånger i veckan, fortsätter Moritz.

Moritz Fingerhut vill göra Kalmars lokalhistoria lättillgänglig, sprida den till en större publik. Och än så länge har han ingen brist på material.

– Så länge jag orkar och det finns något intressant att skriva om tänker jag fortsätta. Det finns mycket kvar att berätta. Kanske dags att göra ett inlägg om KalmarPosten!

Fakta

Moritz Fingerhut

Ålder: 74 år.

Yrke: Pensionär.

Familj: Hustrun Ann-Mari.

Bor: Kalmar.

Uppväxt: I Kalmar, på Kvarnholmen och Malmen.

Beskriv dig själv med några ord: Glad engagerad och nyfiken på allt nytt!

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.