Här är de sju största julfarorna för ditt husdjur
Det viktigaste att tänka på är att många saker är direkt giftiga för husdjuren. Det är väl känt att choklad, och då särskilt mörk choklad, är farligt för hundar då kakao innehåller teobromin som påverkar hundens nervsystem och hjärt- kärlsystem. Det kanske inte lika många har koll på är att även katter, kaniner, marsvin och de flesta andra husdjur ska undvika att få i sig choklad.
Även i julmaten kan faror gömma sig. Fet och salt man kan vara skadligt för både katter och hundar, även russin och flera sorters nötter.
Det är många som dekorerar bostaden med vackra blommor i juletider men dessa kan också vara skadliga om husdjuren kommer åt att tugga på dem. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är alla giftiga för både hundar och katter.
Sju tips för en husdjurssäker jul
1. Ge inte hunden eller katten överbliven mat från julbordet. Fet mat kan utlösa allvarliga mag-tarmbesvär. Lök och vitlök är farligt för hundar.
2. Ställ undan chokladasken. I choklad finns teobromin som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad ask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.
3. Se upp med glitter och presentsnören. De kan lätt fastna i ditt husdjurs mage och tarm.
4. Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder tassar och granbarr är svårsmälta för både hund och katt.
5. Var försiktig med levande ljus. Lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus. Ett ljus kan lätt ramla omkull när ett nyfiket djur är framme.
6. Var aktsam med julblommorna. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är giftigt för både hund och katt.
7. Lämna inte jäsande bulldeg framme. Den kan bli ett byte för hunden och orsaka akuta magproblem. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.
Källa: AniCura
Hur vet du då om ditt djur fått i sig något giftigt? Du kanske inte har möjlighet att hålla koll på dem dygnet runt. Det finns några tecken på att djuret blivit förgiftat som varierar beroende på vad de fått i sig. De vanligaste symtomen är svaghet, illamående, kräkningar, skakningar och påverkar medvetandegrad.
Vissa typer av förgiftning ger akuta symtom medan andra kommer gradvis efter några dagar eller veckor. Därför är det viktigt att omedelbart ta djuret till veterinären om man misstänker förgiftning.