Här är råden till dig som letar studentboende

Rekordmånga har sökt in till universiteten och högskolorna till hösten och konkurrensen om bostäderna är hög.
Publicerad 9 juli 2020
Foto: Mostphotos

Rekordmånga har sökt in till högskolor och universitet inför hösten, och Blocket listar sina bästa tips till den som behöver fixa boende till skolstarten.

I juni i år ökade sökningarna på frasen ”lägenhet uthyres” på köp- och säljsajten med 701 procent jämfört med samma månad för ett år sedan.

För många är studentbostaden den första egna bostaden. I Kalmar kostar en studentlägenhet på ett rum i snitt 4200 kronor, enligt Blocket.

– Det går till på lite olika sätt att söka studentbostad beroende på var i landet du ska studera. Vissa städer har boendegaranti för nya studenter - men på många orter behöver du lösa det själv, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad i ett pressmeddelande.

De flesta lägenhetsannonserna brukar varje år publiceras i augusti, men om du redan nu vet var du kommer studera till hösten kan det vara bra att ordna bostad så snart som möjligt. I augusti när det andra antagningsbeskedet kommer är det nämligen extra många studenter som söker bostad.

Fem tips från Blocket till dig som vill hyra en bostad:

1. Kolla upp att personen som hyr ut faktiskt har rätt att hyra ut bostaden. Det kan du göra hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen beroende på vad det är för typ av bostad du ska hyra. Om det visar sig att det inte finns något tillstånd riskerar du att bli av med bostaden om den olovliga uthyrningen upptäcks - så var noga med detta!

2. Gå alltid på visning. Både för att träffa hyresvärden, men också se bostaden på plats och bedöma skicket. Dokumentera eventuella skador som fanns sedan tidigare, så att du inte riskerar att bli skyldig att betala för eventuella skador som inte orsakats av dig.

3. Se alltid till att skriva kontrakt - och se till att allt viktigt finns med i kontraktet. Om deposition ska utbetalas bör det vara tydligt vid vilka situationer det kommer göras avdrag från denna. Om något går sönder, om det blir skador på bostaden?

4. Skaffa dig en egen hemförsäkring för bostaden du hyr.

5. Som student kan du ha rätt att få bostadsbidrag från Försäkringskassan. Kolla upp om du har möjlighet till det!

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.