Annons

"Här blir man som en stor familj"

Flera familjer blir som en stor familj när frivilliga hjälps åt på Skälby 4H Gård under helgerna. Familjen vill nu bli större och söker efter fler ideella krafter som vill fortsätta hålla gården levande.
Publicerad 8 mars 2021
Helgarbetet innebär bland annat att släppa ut hästarna eller utföra koppelträning med getterna.
Helgarbetet innebär bland annat att släppa ut hästarna eller utföra koppelträning med getterna.Foto: Wilhelm Nilsson

Är ni en familj eller ett kompisgäng som längtar efter livet på landet? Då kan du nu ta chansen och bli helgfamilj på Skälby 4H Gård. Organisationen söker nu fler personer som är villiga att hjälpa till på gården under helgerna. Uppdraget är ideellt och kraven är i stort sett obefintliga.

– För att bli helgfamilj så skickar man en ansökan till oss och berättar lite kort om varför man vill bli helgfamilj. I dag är vi 15 familjer som hjälps åt och man får god handledning från någon erfaren innan arbetet sätts igång. Det ska inte kännas som ett tvång utan man hjälper till när det passar, säger gårdens medarbetare Isabelle Hall Wilkens.

Annons

Helgarbetet kan se ut på olika sätt. Är man morgonpigg av sig kan man ibland behöva vara på plats runt halv åtta. Då väntar morgonfodring, utsläpp av hästarna, koppelträning av getterna, städning i djurboxarna samt råddande i ponnyridningen. Annars kan man komma efter lunch. Man bestämmer helt själv utefter sina förutsättningar

Helgarbetet passar även de minsta. Astrid och Elin har framförallt fastnat för kaningos.
Helgarbetet passar även de minsta. Astrid och Elin har framförallt fastnat för kaningos.Foto: Wilhelm Nilsson

– Det kan tyckas vara svårt men faktum är att vi är många som kan hjälpa till. Om man inte kan få hjälp på plats, så har vi en facebookgrupp där man snabbt kan få hjälp, berättar Maria Borgelin som tillhör helgfamiljen och fortsätter:

– Men så brukar här alltid finnas folk här. Det är många av våra helgfamiljer som gärna kommer hit så ofta de kan. Man blir som en stor familj – vi lunchar, fikar och gör mycket kul tillsammans här ute.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons