Här finns sommarjobben

Antalet sommarjobb som går att söka på Arbetsförmedlingen har minskat rejält med anledning av coronapandemin. Trots det finns det en hel del jobb att söka, framför allt inom vård och omsorg.
Publicerad 26 maj 2020
Foto: Robert Kneschke / Mostphotos

Arbetslösheten ökar snabbare än på länge och ett stort antal människor har permitterats eller varslats från sina jobb. Krisen slår även hårt mot sommarjobben, i april anmäldes drygt hälften så många sommarjobb som under samma månad i fjol.

-- Det råder dock en stor osäkerhet kring statistiken på grund av krisen. Det är långt ifrån säkert att alla de tjänster som annonserats blir tillsatta, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Nedgången är tydlig i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Nedgången syns även i andra branscher, men det är fortsatt hög efterfrågan på personal inom vård och omsorg.

De vanligaste yrken bland hittills anmälda sommarjobb

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende m.fl.

2. Vårdbiträden

3. Vårdare, boendestödjare

4. Restaurang- och köksbiträden m.fl. (De flesta tjänster registrerades innan corornakrisen och avspeglar förmodligen inte verkligheten.)

5. Personliga assistenter

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.