Annons

Hästgödselns påverkan på miljön ska undersökas

"Vi kommer att titta på hur hästägarna lagrar gödseln och hur den sprids eller hur företaget gör sig av med den. Viktigt är även hur rasthagarna sköts”, förklarar Sara Paulsson, miljöskyddsinspektör på Kalmar kommun.
Publicerad 1 juni 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Under sommaren startar Kalmar kommun ett projekt där miljöeffekten av hästars gödsel ska undersökas. I ett första steg ligger fokus på hästgårdar i Smedby, Läckeby och Rockneby, inom avrinningsområde för Surrebäcken/Torsbäcken/Törnebybäcken/Åbyån.

En häst producerar flera ton gödsel varje år, och då gödseln innehåller växtnäringsämnen är det viktigt att dessa inte läcker ut i exempelvis vattendrag och orsakar övergödning.

Annons

"Vi kommer att titta på hur hästägarna lagrar gödseln och hur den sprids eller hur företaget gör sig av med den. Viktigt är även hur rasthagarna sköts. Att hantera gödseln på rätt sätt, med till exempel rätt förvaring, och att sedan återföra gödseln till jordbruket, minskar risken för näringsläckage samtidigt som hästägarna bidrar till att kretsloppet sluts”, berättar miljöskyddsinspektör Sara Paulsson i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att pågå till 2023 som del av ett större projekt initierat av Jordbruksverket.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons