Annons

Häxor intar Kalmar slott: ”En upplevande utställning”

Redan nu har Kalmar slott avslöjat vad som blir nästa års stora utställning. Det blir en upplevelse för alla sinnen där verkliga händelser och livsöden skildras. Våren 2024 intar utställningen Häxor slottet.
– Det här blir en immersiv utställning, alltså en upplevande utställning. Det blir en utställning där man går in och upplever den här perioden i historien, säger slottschef Meg Nömgård.
Publicerad 15 juni 2023
Meg Nömgård presenterar utställningen Häxor.
Meg Nömgård presenterar utställningen Häxor.Foto: Linus Gunnarsson

Förbrända salen kommer att upplevas på ett sätt som den tidigare inte gjort. Via scenografier, bilder och filmer kommer besökarna att få veta mer om de häxprocesser som ägde rum under åren 1668 - 1676. Det kallas det stora oväsendet eller det stora blåkullabullret, vilket var en masshysteri där 300 människor dödades i en stor mängd häxprocesser under Karl XI:s regeringstid.

– Vi kommer att gå in i den här historiska perioden som utspelar sig på 1600-talets andra hälft, men vi kommer också att ta avstamp i den lokala häxprocessen som är tidig i Kalmar län. Kalmar län sticker ut i häxprocesserna, säger Meg Nömgård och fortsätter:

Annons

– På 1500-talet har vi faktiskt häxprocesser här i Kalmar län men de ser ganska annorlunda ut än det som sker under det stora oväsendet.

I utställningen kommer verkliga händelser och livsöden skildras, men det förekommer även flera interaktiva inslag.

Foto: Pressbild

– En del av utställningen kommer att bli interaktiv med ett rollspel där man får träda in i tiden och uppleva att vara en person i den här häxprocessen. Hade jag varit den som pekat finger, varit ett barn eller den som blev utsatt? Man får komma berättelserna väldigt nära.

När deltagarna ger sig in i byn söker de upp sitt eget hus för att förstå vilken roll de hade i häxprocessen. Utställningens värdar är skådespelare, som hjälper både barn och vuxna inne i utställningen.

Utställningen är helt nyproducerad och tas i detta nu fram av Pompe Hedengren och Erik Gullberg, som tidigare hyllats för utställningen Aquanauts: Expeditionen.

Erik Gullberg och Pompe Hedengren – skaparna av utställningen Häxor.
Erik Gullberg och Pompe Hedengren – skaparna av utställningen Häxor.Foto: Pressbild

– De är ett radarpar som är väldigt spännande och som tänker kreativt och utanför boxen. Vi är väldigt glada att vi får samarbeta med dem.

Varför blev det just häxor som blev temat för nästa års utställning?

– Slottet ska ha utställningar av olika karaktärer – det är vårt mål. Ibland ska det vara konst, ibland historiskt och ibland något annat. För vår del kändes häxor passande, vi har den historien här. Många känner kanske till om det stora oväsendet men har mindre information och kunskap om det som händer i Kalmar län redan på 1500-talet. Det tycker jag är spännande att lyfta upp.

När producenterna berättar om den nya utställningen som har premiär på Kalmar slott säger de:

– Vi vill skapa en immersiv utställning som bjuder in besökaren till en annan värld. Här kan vi samla barn från 8 år och uppåt, unga som har vuxit upp med Harry Potter och alla historieälskande kulturbärare som är 50 plus, säger Erik Gullberg.

Annons

– Vi sätter också häxprocesserna i ett nutida och internationellt sammanhang, där religionen och patriarkatet ofta förtrycker kvinnor. Vi kan till exempel jämföra med dagens händelser i Iran, säger Pompe Hedengren.

Utställningen Häxor öppnar passande nog på Skärtorsdagen den 28 mars 2024 och visas till och med den 3 november 2024. Under åren kommande år är tanken att utställningen ska vandra vidare till fler besöksmål.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons